POTVRĐENO ZA KLIX.BA
71

Izmijenjeno više članova Komisije za izbor i imenovanje: Je li otvoren put za Marina Vukoju?

I. Sa.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Dva člana Komisije za izbor i imenovanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH danas su izmijenjena, dok je Damir Mašić zamijenjen stranačkim kolegom Senadom Subašićem.
Na ovaj način je potencijalno otvoren put za imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud BiH s obzirom na to da je Mašić u javnosti do sada isticao kako neće podržati ovo imenovanje.

Informaciju o promjenama u ovoj komisiji je potvrdio zastupnik Dragan Mioković. Kako je rekao za Klix.ba, Mašić nije smijenjen već će ga Subašić zamijeniti.

"Radi se o legitimnoj internoj zamjeni unutar političkog subjekta", rekao je Mioković.

Što se tiče druga dva člana, smijenjene su Dajana Čolić (DF) i Edina Gabela (SBiH), dok su na njihovo mjesto došli Elzina Pirić (PDA) i Petar Galić (HDZ).

"Zamijenjena su dva člana i sad je Komisija kompletirana te idemo u imenovanja 16 pozicija", pojasnio je Mioković.

Podsjetimo da je Mašić i ranije rekao kako kako on i Aner Žuljević nisu željeli glasati za listu na kojoj je bio samo jedan kandidat.

"Mi insistiramo da se uputi kompletna lista uspješnih kandidata. Ja sam sjedio posljednji put u Parlamentu kada se vršio izbor sudije u Ustavni sud i tako je išla lista od pet kandidata. Onda je Predstavnički dom odlučio u drugom krugu glasanja", rekao je Mašić.

Osim imenovanja Vukoje, brojna druga imenovanja će biti na stolu poput UO FTV-a i Nezavisnog odbora za izbor i praćenje direktora FUP-a, a što su do sada uvijek bila politička imenovanja.

Mašić će, prema novoj odluci biti član Odbora za promet i komunikacije.