BiH
114

Marjanović: Kompletno rukovodstvo Muzičke škole Ilidža treba podnijeti ostavke

Piše: E. G.
Konstantna netrpeljivost u Osnovnoj muzičkoj školi Ilidža između direktora Mehmeda Bajraktarevića, Školskog odbora, roditelja i nastavnika, čini se kulminirala je danas.

Direktor je u poslijepodnevnim satima dok je još trajala nastava, kako tvrde pojedini uposlenici škole i roditelji, naredio da se zaključaju vrata i kapija škole, a s ciljem da se unutra ne održi sjednica Vijeća roditelja. Intervenirala je i policija, a Vijeće roditelja je sastanak održalo na ulici ispred škole. U Muzičkoj školi stvari već odavno ne funkcioniraju, o čemu su i mediji nebrojno puta izvještavali.

Predstavnici Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo u srijedu su organizirali sastanak sa Školskim odborom Muzičke škole i direktorom Bajraktarevićem, gdje su im jasno dali do znanja da već duže vrijeme prate šta se u školi dešava i da Ministarstvo nije zadovoljno njihovim radom.

"Sugerirali smo im da u narednih 48 sati svi podnesu ostavke, i direktor i Školski odbor. Jednostavno neka na takav elegantan način pokažu da su odgovorne osobe, kojima Osnovna muzička škola mora biti u prvom planu te da pruže mogućnost Ministarstvu da što prije angažuje nove mlade ljude koji će preuzeti školu i nastaviti raditi posao kako treba. U ovom momentu u Osnovnoj muzičkoj školi imamo Školski odbor koji je duboko podijeljen i ne može se usaglasiti ni oko jedne odluke. To je pat pozicija koju želimo riješiti na elegantan način i apelujemo na njihovu ljudskost i profesionalnost, s toga očekujemo u narednih 48 sati da dobijemo ostavke i direktora i Školskog odbora", izjavio je za Klix.ba ministar Damir Marjanović.

Prvi čovjek Ministarstva obrazovanja KS objašnjava da, kada je u pitanju ova škola, postoji veliki broj informacija koje ukazuju na to da je direktor počinio određene neregularnosti, kao i onih koji koje ukazuju da ih je neko drugi također činio.

"Tu je i određeni broj roditelja koji podržavaju direktora, ali isto tako ima i onih koji ga ne podržavaju. Stvar je vrlo jednostavna. Ministarstvo nije tu da utvrđuje da li je neko kriv ili nedužan, da li je počinio krivično djelo, to će utvrditi sudski organi. Ministarstvo jednostavno želi da škola počne normalno raditi. Imali smo danas iskren i otvoren razgovor i mislim da će oni shvatiti da je u ovom momentu to najbolje. Naglašavam, zanima nas samo ostavka i direktora i Školskog odbora, jer na taj način će pravno dati prostora da se postave novi ljudi koji će školu voditi u dobrom pravcu", kazao je ministar.