Sporne radnje?
66

Bečarević sumnja da se namješta pozicija direktora Sarajevogasa, optužio Marjanovića da je zaposlio četiri radnika

B. R.
Almir Bečarević i Damir Marjanović (Foto: Klix.ba)
Almir Bečarević i Damir Marjanović (Foto: Klix.ba)
Ministar u Vladi KS Almir Bečarević (SBiH) problematizirao je pitanje direktora preduzeća Sarajevogas i načinu zapošljavanja u ovom preduzeću. Njegove tvrdnje su u prilog navodima da je funkcija direktora ovog preduzeća predmet političke trgovine.
Obratio se Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, sumnjajući u nezakonitosti.

"Prema dokumentaciji koju sam dobio, aktuelni direktor Sarajevogasa (Edis Baković) je 25. jula 2023. podnio ostavku na mjesto direktora, a ostavku je Nadzorni odbor preduzeća prihvatio na sjednici održanoj isti dan, uz imenovanje v. d. direktora čiji bi mandat trebao početi 1. septembra", istakao je.

S obzirom na prethodno navedeno, za Nadzorni odbor Sarajevogasa ima pitanja za koja očekuje javni odgovor.

"Ministarstvo apsolutno nije konsultovano o navedenoj proceduri, niti je na bilo koji način upoznato o ostavci, a ni o imenovanju v. d. direktora. Tražim od Nadzornog odbora da objavi na osnovu kojih kriterija i od koga su dobili ime za imenovanje v. d. direktora", naglasio je.

Prema njegovim riječima, sistematizacijom radnih mjesta propisano je da direktor Sarajevogasa mora dobro poznavati domaće i međunarodno tržište plina i energenata te poznavati trend razvoja energetskog sektora, tržište energenata i tržište plina.

"Pošto je riječ o najznačajnijoj energetskoj kompaniji u Kantonu Sarajevo i s obzirom na to da je po Statutu Sarajevogasa propisano da direktor mora imati osam godina provedenih u struci, molim Nadzorni odbor da me informira gdje je ta struka u oblasti energetike ili gasne privrede u konkretnom imenovanju", naglasio je.

Pitao je Nadzorni odbor na osnovu čega su aktuelnom direktoru ograničena prava u rukovođenju preduzećem, s obzirom na to da se, kako je naveo Bečarević, u sudskom registru vodi kao direktor bez ograničenja.

Sporna zapošljavanja

Tvrdi da je Nadzorni odbor pod direktnom kontrolom kantonalnog zastupnika stranke Za nove generacije (ZNG) Damira Marjanovića. Zbog toga je zatražio od Nadzornog odbora da informira da li je Marjanović, kako je istakao, dostavio ime za v. d. direktora ili je to uradio neki drugi zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo.

"Kao ministar iznio sam primjedbe na izvještaj o radu Sarajevogasa i to sam saopćio zastupniku Marjanoviću, ali isto tako sam dobio primjedbe na rad direktora od zastupnika Marjanovića, uz opasku da će direktor ići 'milom ili silom'. Ostavku tumačim kao čin 'mile', a ne 'sile'", dodaje Bečarević.

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje Kantona Sarajevo je obavijestio da će Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša poništiti odobrenje za zapošljavanje četiri radnika u Sarajevogasu.

Kao razlog za to je naveo da su ona rezultat Marjanovićevih zastupnika. Tvrdi da je i sam kao resorni ministar imao ponudu da zaposli koga želi, jer je Sarajevogas tražio saglasnost za zapošljavanje osam radnika na neodređeno vrijeme.

"Četiri radna mjesta su izdiktirana od gospodina Marjanovića, a razlog zašto sam pustio na sjednici vlade ova četiri prijema, kao i razlog zašto sam odbio predložiti 'svoje ljude', obrazložit ću Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo kada me pozovu", naglasio je.

Osvrnuo se i na saznanja do kojih je došao i Klix.ba, a odnose se na političku trgovinu kao uslov za prekompoziciju Vlade Kantona Sarajevo prema kojoj bi SBiH bio isključen, a novu većinu bi činili ZNG te nezavisni zastupnici Admela Hodžić i Redžo Lemezan.

"Imenovanje direktora i upravljačkih struktura u kantonalnim komunalnim preduzećima treba biti transparentno, putem kojeg će na ta mjesta biti imenovani ljudi čiji rad bi unaprijedio razvoj i poslovanje preduzeća. Ne da budu proizvod političke trgovine i političke korupcije, jer ova promjena u Sarajevogasu nije odobrena od Vlade i Ministarstva, a ista je putem medija najavljena kao trgovina u funkciji ulaska u vlast 'nezavisnih' zastupnika i gdje je očigledno trgovanje mjestima i prije bilo kakve većine", konstatirao je.

Bečarević je ponovio da od nadležnih traži javne odgovore te da je spreman svjedočiti u Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo.