BiH
9

Majke Srebrenice traže od SIPA-e da smjeni Jovana Ilića

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Ukoliko do 11. oktobra rukovodstvo državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) s mjesta rukovodioca Odjela za istraživanje ranih zločina u Regionalnom uredu Tuzla ne smjeni Jovana Ilića, majke Srebrenice su najavile kako će poslije mirne šetnje centrom Tuzlom otići na proteste ispred sjedišta SIPA-e u Tuzli.

"Na spisku koji su načinili u Vladi RS, a riječ je o osobama koje se dovode u vezu sa genocidom u nekadašnjoj zaštićenoj zoni UN-a nalazi se i ime Jovana Ilića. Mi sumnjamo da je on izravno učestvovao u genocidu u Srebrenici, a danas takva osoba rukovodi Odjelom za istraživanje ratnih zločina u RO SIPA u Tuzli. Tražimo da se on pod hitno skine s tog mjesta, a ako to ne učine do 11. oktobra mi ćemo se okupiti ispred njihove zgrade u Tuzli“, kaže Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice".

Za Ilića se zna da je rođen u Banovićima, a u vrijeme rata u BiH radio je u CJB Bijeljina i to u vrijeme kada su u Bijeljini i Janji počinjeni mnogobrojni zločini nad domicijelnim bošnjačkim stanovništvom.

Majke Srebrenice još jednom su iskazale svoje nezadovoljstvo sporim postupkom ekshumacija i identifikacija.

Njima su se u današnjoj mirnoj šetnji pridružili članovi nekoliko udruženja, ali i nekoliko političara čija se imena nalaze na listama za predstojeće opće izbore u BiH.