Nakon sastanka Četvorke
78

Magazinović: Naredne sedmice objavljujemo program nove vlade, o imenima ćemo kasnije

R. D.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nakon današnjeg, prvog, sastanka o uspostavi Vlade Kantona Sarajevo, jedan od pregovarača Saša Magazinović iz SDP-a za naš portal je kazao da ova politička grupacija ne baštini navike bivših da prvo dogovore imena pa onda program rada.
Magazinović kaže kako je danas održan prvi zvanični sastanak Četvorke i nezavisnih zastupnika Damira Nikšića i Damira Marjanovića o ovoj temi.

"Sastanak je rezultirao dogovorom koji ide u dva smjera. Prvo, da se program i mjere na kojima radimo duži period moraju završiti do kraja sedmice te će vjerovatno iduće sedmice biti predstavljeni javnosti", kazao je on.

Drugi dogovor je vezan za način funkcionisanja buduće vlade, dodao je.

"Ministarstvo obrazovanja će biti podijeljeno na jedno koje će tretirati visoko obrazovanje, nauku i mlade te drugo za predškolsko, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. Nemamo namjeru povećavati broj ministarstava te smo saglasni da se Ministarstvo prostornog uređenja i Ministarstvo komunalne privrede spoje u jedno. Na ovaj način mislimo da će se povećati produktivnost vlade", kazao je on.

U narednim danima nastavljamo razgovore o drugim temama, navodi on, a danas nismo uopće razgovarali o imenima i funkcijama.

"Mi nismo kao oni koje smo smijenili da prvo dogovorimo funkcije pa onda program prilagođavamo njima", zaključio je Magazinović.