BiH
36

Lukavac: Usljed curenja amonijaka jedna osoba povrijeđena, zrak prekomjerno zagađen

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
U Fabrici sode u Lukavcu jučer je došlo do pucanja spremnika i izlijevanja amonijaka iz sistema. To je za posljedicu imalo povređivanje jedne osobe, kao i prekomjerno zagađivanje zraka u Lukavcu.

Prema podacima Civilne zaštite Tuzlanskog kantona (TK), službenici Vatrogasne jedinice Lukavac reagovali su u Fabrici sode te su prema uputama nadležnih izvršili sapiranje tekućine koja je iscurila.

Za Klix.ba je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) TK potvrđeno da je jedna osoba povrijeđena te se za pomoć obratila u Univerzitetsko-kliničkom centru u Tuzli.

Za sada nam nisu mogli reći da li je riječ o radniku lukavačke fabrike ili nekom od građana.

Također, iz MUP-a TK su dodali da su službenici Policijske stanice Lukavac od građana zaprimili prijavu o povećanom zagađenju zraka.

Enormno zagađenje zraka, posebno u poslijepodnevnim satima, osjetili su i mještani tuzlanskih prigradskih naselja Bukinje i Šićki Brod, a koji su također uputili prijavu Operativnom centru MUP-a TK.

Iz MUP-a TK su istakli da je o događaju u lukavačkoj Fabrici sode obaviješten i dežurni kantonalni tužilac te da se očekuje početak obavljanja uviđaja koji će pokazati šta se tačno desilo u ovoj fabrici.

Proteklih nekoliko dana građani Lukavca i Tuzle udišu prekomjerno zagađen zrak, a situacija je dodatno pogoršana curenjem amonijaka.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da u ovom slučaju niko od nadležnih nije reagovao kada je riječ o uputama građanima za ponašanje u ovakvim situacijama.