Velika akcija
708

Više od 300 osoba će 21. aprila čistiti jezero Modrac, žele mu vratiti stari sjaj

A. K.
Jezero Modrac (Foto: A. K./Klix.ba)
Jezero Modrac (Foto: A. K./Klix.ba)
Sportsko ribolovno društvo i Gradska uprava Tuzle zajedno organizuju proljetnu akciju čišćenja i druženje na obali jezera Modrac, koja je zakazana za nedjelju, 21. aprila ove godine.

Glavni cilj je očistiti obalu jezera, istovremeno podižući svijest o važnosti zaštite životne sredine i prirodnih vrijednosti.

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić, ističući važnost ove akcije, navodi da se akcija realizira povodom obilježavanja Dana planete Zemlje.

"Siguran sam da će veliki broj nevladinih organizacija i njihovih članova doći da nam pomogne u ovoj aktivnosti i želimo da pokažemo kako treba da budemo odgovorni prema okolišu kako treba da štitimo naš okoliš i da ga čuvamo. Mislim da je ovo veoma značajan iskorak društvene odgovornost i ne samo nas kao jedinice lokalne samouprave, nego svih građanki i građana, nevladinih organizacija, preduzeća i svih drugih organizacija koji djeluju na području grada", navodi Lugavić.

Predsjednik Sportskog ribolovnog društva Tuzla Muris Đug izrazio je nadanje da će više od 300 osoba učestvovati u akciji.

"Želim izraziti zahvalnost gradonačelniku Zijadu Lugaviću koji je je prepoznao aktivnosti sportskih ribolovaca, koje se prije svega manifestiraju kroz naše domaćinstvo Svjetskom prvenstvu u sportskom ribolovu na jezeru Modrac. Njegova energija i angažman u mobilizaciji svih potencijala našeg grada su za nas izuzetno vrijedni. On postavlja primjer ne samo za Tuzlu, već i za širu regiju, što je očito po angažmanu ekipa iz Živinica i Lukavca. Iskreno se nadam da će se našoj akciji pridružiti građani, studenti, đaci, sportski ribolovci, uposlenici i mnogi drugi. Vjerujem da će ovo biti predivno mjesto okupljanja i možda najljepše mjesto u Bosni i Hercegovini za provesti", ističe Đug.

Jezero Modrac koje se nalazi na prostoru Lukavca nekada je slovilo za jedno o najljepših u Bosni i Hercegovini, a bilo je i među najvećim akumulacijama u bivšoj Jugoslaviji. Nažalost, ljudska ruka uspjela ga je u velikoj mjeri uništiti, iako je njegov značaj i danas nemjerljiv.

Lukavačko jezero slovi za jednu od najvećih akumulacija na prostoru bivše Jugoslavije. Nastalo je 1964. godine izgradnjom brane na rijeci Spreči u mjestu Modrac nadomak Lukavca. Svoj turistički procvat je doživjelo devedesetih godina prošlog vijeka kada je predstavljalo jednu od nezaobilaznih turističkih destinacija u našoj zemlji.