BiH
0

Lukač: Javni red i mir stabilizovan

SRNA
Dragan Lukač (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dragan Lukač (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač rekao je da je javni red i mir u gradovima u Federaciji BiH gdje se održavaju protesti na određen način stabilizovan, ali da policija ne može do kraja biti zadovoljna trenutnom situacijom.

"Postoje i dalje određene aktivnosti i događanja koja narušavaju javni red i mir i koja izlaze izvan zakona, odnosno nekog normalnog stanja", rekao je Lukač.

Komentarišući nivo bezbjednosti institucija BiH i međunarodnih institucija, on je naveo da policijska struktura na nivou BiH nije izgrađena, niti adekvatno koordinisana i opremljena, zbog čega ne može da odgovori tom zadatku.

"Kada je riječ o paljenju zgrade Predsjedništva BiH, kvalifikaciju krivičnog djela će dati Tužilaštvo BiH. Evidentno je da se tu može govoriti o napadu na ustavni poredak i državu BiH, jer je Predsjedništvo personifikacija BiH. Da li se može govoriti o krivičnim djelima terorizma, vjerovatno da može", rekao je Lukač za Federalnu televiziju.

On ističe da napad na ovu zgradu, u kojoj je smješten i Ustavni sud BiH, predstavlja ozbiljan čin.

"Sve policijske i bezbjednosne agencije ozbiljno treba da se pozabave istraživanjem organizatora i svih učesnika u napadu na zgradu Predsjedništva BiH i da se utvrdi odgovornost onih koji su to napravili", naglasio je Lukač.