O Izbornom zakonu
77

Ljubić: Ako Schmidt nametne odluku o tehničkim izmjenama, HNS će je prihvatiti

S. M.
Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora gostovao je u jutarnjem programu BHRT-a gdje je govorio o mogućoj novoj odluci visokog predstavnika Christiana Schmidta u kontekstu tehničkih izmjena izbornog zakona.

"U ovoj državi je problem što još uvijek nemamo unutrašnji konsenzus između predstavnika tri konstitutivna naroda, o njenom uređenju današnjem, ni o njenoj budućnosti", rekao je Ljubić.

Govorio je o tome da li će se predstavnici vladajuće koalicije dogovoriti o usvajanju tehničkih izmjena Izbornog zakona koje je visoki predstavnik nazvao "paketom integriteta".

"Integritet izbora se ne može nazvati takvi pojmom bez bitnih izmjena Izbornog zakona koje će omogućiti legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda. Nisam baš optimista da će domaći akteri doći do dogovora. Onda ćemo vidjeti šta će učiniti visoki predstavnik", kazao je Ljubić.

Na pitanje kako će se HNS postaviti ako Schmidt nametne izmjene Ljubić je rekao da će poštovati tu odluku.

"Bez obzira šta i kako nametne visoki predstavnik hrvatski predstavnici u institucijama će to poštovati jer visoki predstavnik temeljem Anexa 10 ima taj mandat", rekao je Ljubić.

Komentarisao je i tvrdnju Schmidta da je presuda "Ljubić" koju je donio Ustavni sud BiH provedena.

"Naravno da nije provedena. Istina visoki predstavnik je nametnutim izmjenama Izbornog zakona na dan izbora u jednoj mjeri smanjio disproporcionalnost predstavljanja konstitutivnih naroda u Domu naroda Federacije BiH. On uopće nije tretirao bit odluke Ustavnog suda u predmetu 'Ljubić'", kazao je Ljubić.

U nastavku je kazao da je Ustavni sud utvrdio da nije ustavno da svaki kanton daje po jednog delegata (Srbina, Hrvata i Bošnjaka) u Dom naroda FBiH.

"To odluka Schmidta nije tretirala, ali smanjila je disproporcionalnost", kazao je Ljubić.

Voditelj Zvonko Komšić ga je pitao zašto je sastanak Schmidta sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem nazvao skandaloznim.

"Željko Komšić nema legitimitet, lažno se predstavlja. Komšić ne može upražnjavati funkciju hrvatskog člana Predsjedništva jer nije u stanju ostvariti priziv hrvatskom klubu u Domu naroda FBiH što bi trebao po Ustavu BiH. On nema čak ni legalitet", tvrdi Ljubić.

Govorio je i o radu Ustavnog suda BiH.

"Ustavnom sudu je trenutno upitan legalitet i legitimitet. Nedostaju suci iz jednog konstitutivnog naroda i jednog entiteta. Dodatno, nije u stanju trenutno zasjedati kao apelaciono vijeće, po apelacijama", rekao je Ljubić.

Smatra da BiH sa stranim sudijama u Ustavnom sudu ne može biti članica Evropske unije.

Govoreći o izgradnji novog plinovoda, južne interkonekcije, rekao je da je to potrebno radi diversifikacije energetskog sabdijevanja BiH. Međutim, nije se složio da to bude u nadležnosti BH Gasa kako to traži američka administracija.

"S druge strane apsolutno treba riješiti pitanje upravljanja ovim procesom. Može se riješiti na način da se formira posebno preduzeće koje će upravljati izgradnjom tog plinovoda. Ali može se riješiti na sličan način kako je riješeno pitanje elektroprenosa. Da se osnuje nova kompanija po principu pariteta i na taj način da se sa državne razine upravlja plinskim biznisom", rekao je Ljubić.