BiH
29

Ljekarska komora FBiH: Nastojanje uprave KCUS-a da zadrži novac od članarina je krajnje drsko

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Nakon nedavnih dešavanja i međusobnih optužbi između Ljekarske komore Kantona Sarajevo i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), oglasio se i predsjednik Ljekarske komore Federacije Bosne i Hercegovine Harun Drljević izrazivši duboku razočaranost koja, kako navodi, traje od vremena drskog i brutalnog pokušaja pretvaranja Opće bolnice u drugu namjenu.

Njegovo reagiranje prenosimo u cjelosti:

Zvuči nevjerovatno, ali i krajnje drsko, nastojanje menadžmenta KCUS-a da zadrži novac od članarina naših kolega i da ta sredstva usmjere u drugu namjenu. Nečuveno!

Ne pada mi na pamet braniti ili da ne braniti postojeću izabranu garnituru Ljekarske komore, ali sam apsolutno siguran da je ista legalno izabrana - siguran sam jer sam svjedočio tom izboru na Skupštini Komore.

Apsolutno sam siguran i da ogromna većina mojih kolega u KCUS-u koja živi i radi pod velikim pritiskom i strahuje za svoju egzistenciju, ne podržava odluku nekoliko odabranih rukovodilaca kliničkih službi KCUS-a.

Potpuno je neobjašnjiva činjenica da su se pitanja legatiteta, finansijskog poslovanja i druga nezadovoljstva prema izabranim dužnosnicima sarajevske Ljekarske komore naprasno pojavila i aktuelizirala baš kada je na čelo KCUS-a došla prof. dr. Sebija Izetbegović. Postojeći dužnosnici Sarajevske komore već dugo obavljaju svoje funkcije, ali ove eksplozije nezadovoljstva ranije nije bio. Koliko usješno vode Komoru - to može odgovoriti samo Skupština sarajevske Komore i niko drugi.

Društvo (a ne država i/ili političke stranke ) je dalo ljekarima instrument Komore. Komora (uz ostalo) ima dva vrlo važna zadatka - urediti odnose među ljekarima i da obezbjediti organizirano i jedinstveno nastupanje naše profesije prema trećim osoba, a u cilju zaštite svoje profesije, ali i stanja zdravlja stanovništva.

I u jednom i u drugom zadatku Komora ima potpunu autonomiju i mora biti apsolutno odvojena od politike. Dakle, ne može menadžment KCUS-a tražiti Vanrednu Skupštinu komore. Za to postoji procedura propisana Statutom, a za što postoje legalno izabrani delegati koje su delegirali druge kolege - članovi ove Komore, a ne kolege koje čine menadžment KCUS-a.

Upravo zato sada Federalna komora podržava isključivo ove sadašnje, legalno izabrane dužnosnike sarajevske Komore. Kada Skupština sarajevske Komore (ali samo i isključivo Skupština ove Komore) izabere legalno nove dužnosnike, Federalna komore će automatski početi podržavati te nove dužnosnike.

Ako su cijenjene kolege iz menadžmenta KCUS-a željele dati doprinos svom esnafu i svojoj struci, onda su na medijima trebali postaviti pitanja: Zašto eminentini stručnjaci odlaze sa KCUS-a? Zašto su plate ljekara tako male? Zašto masovno odlaze mladi ljekari iz Sarajeva, ali iz BiH?

To su pitanje koja su trebala biti iznijeta na medijima pred javnost u ime struke i naše profesije, a ne ratovati sa svojim kolegama iz svoje Komore putem medija. Za takvo sukobljavanje postoji institucija Skupštine Komore Kantona Sarajevo. Ali nije samo ovaj sukob ono što me najviše muči. Strašno se bojim se onoga što će proizaći iz ove situacije.

Bojim se, da će poslije svega ovoga, političke stranke pokušati zagospodariti i Ljekarskim komorama na isti način kako to rade i s javnim zdravstvenim ustanovama. Toga se najviše bojim. U početku su strukture vlasti sa simpatijama pratile osnivanje Komora. Kad su Komore stasale i počele iz pozicije struke ukazivati na neka negativna dešavanje u zdravstvenom sistemu, tada strukture vlasti više nisu bile onako blagonaklone prema Komorama. Zato će se, prema mom mišljenju, u vrlo skoroj budućnosti okušati i Komore staviti pod političku kontrolu.

To bi bio i kraj instituciji Komore. To bi bilo tragično. Sarkastično primjećujem da će sljedeće što možemo očekivati biti to, da će poltička partija kojoj je "pripala" Komora odlučivati ko će se operisati, a ko neće i kako će se operisati ili liječiti pacijent.

Pozivam sve kolege na jedinstvo. Dajem apsolutnu podršku svim mojim/našim kolegama u KCUS-u u ime svih kolega Federacije BiH i svoje lično ime. Molim ih da istraju, ali ih molim da konačno hrabro počnu javno govoriti o svojim problemima i o svom položaju. Pozivam uvažene kolege, koje trenutno obnašaju funkcije rukovodilaca kliničkih službi u KCUS-u, da se priklone svojoj "braći po struci" (kako to Hipokrat lijepo reče). Jer profesorica Sebija Izetbegović će, kao i sve drugo, biti i proći. Kako će onda moći pogledati svojim kolegama u oči?