Tihić s u Briselu
0

"Lideri EU i SAD-a već pomalo umorni od BiH"

FENA
Današnjem sastanku šefova država i vlada zemalja članica Evropske unije u Briselu prisustvovao je predsjednik SDA i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejman Tihić.

Kako je saopćeno iz SDA, Tihić je ovaj eminentni skup informirao o razvoju događaja u BiH i nastavku inicijative Biden - Solana u okviru butmirskog procesa.

Kazao je da je već duže od tri godine zaustavljen evroatlantski put BiH. Političkom scenom preovladava etnonacionalistička retorika koja povremeno prerasta u govor mržnje.

Zbog svega toga, zaustavljeni su procesi unutarnje integracije zemlje i ispunjavanje uvjeta iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, uvjeta za liberalizaciju viznog režima itd.

Zato je BiH ponovno na raskrsnici - kako i kuda krenuti? U reforme koje vode jačoj i efikasnijoj državi, članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u ili nastaviti stagnaciju koja vodi podjelama i pogoršanju prilika u zemlji?

Tihić je kazao da su Sjedinjene Američke Države i i Evropska unija, u namjeri da se prevaziđu nastali problemi i pomogne BiH, pokrenule inicijativu u okviru tzv. butmirskog procesa čiji je cilj uspostava efikasnijih i funkcionalnijih institucija države BiH, poštivanje ljudskih prava itd.

Predloženi paket ne rješava sve probleme, ali omogućava jačanje i funkcionalnost institucija, što BiH otvara put za ispunjavanje obaveza za punopravno članstvo u NATO i EU.

Što je najvažnije - zaustavlja negativne procese stvarajući uvjete za nove dogovore i jačanje međusobnog povjerenja, smatra Tihić.

-Dejtonski sporazum ispunio je svoju primarnu zadaću. Zaustavio je rat i omogućio napredak u gotovo svim segmentima. Sve to postigli smo zajedno i uz pomoć OHR-a bez koga bh. institucije ne mogu samostalno funkcionirati. Usvajanje ove reforme omogućilo bi samostalan i funkcionalan rad institucija BiH i bili bi ispunjeni uvjeti za zatvaranje Ureda visokog predstavnika, izjavio je Sulejman Tihić.

Predsjednik SDA i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH istakao je da je ovo velika šansa za BiH koju ne bismo smjeli propustiti.

Naveo je da u BiH svi mi polažemo historijski ispit. Temeljne vrijednosti koje moramo odbraniti u BiH su demokracija i poštivanje ljudskih prava, multietničko i multireligijsko društvo, međusobno uvažavanje i tolerancija.

Na ovim vrijednostima sazdani su Evropska unija i demokratski svijet. Odgovornost je prvenstveno na nama - bh. političkim snagama, ali ćemo biti uspješniji ako ste vi s nama i ako nam pomognete u tome.

Svjestan da su lideri ujedinjene Evrope i Sjedinjenih Američkih Država okupirani svakodnevnim i brojnim problemima i već pomalo umorni od BiH, Tihić je u svom govoru kazao da je naša zemlja ostvarila veliki napredak od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

To je naš zajednički uspjeh jer, istaknuo je Tihić, bez vaše podrške to ne bismo mogli postići. Sada smo blizu da uspješno okončamo posao koji smo zajedno započeli prije 14 godina.

-Molim vas da pružite podršku evropsko-američkoj inicijativi da bi BiH postala funkcionalna i prosperitetna država i članica Evropske unije i NATO-a, naveo je Tihić.

On je danas na marginama Evropskog samita imao bilateralne razgovore s predsjednikom Evropske komisije Joseom Manuelom Barrosom i drugim evropskim liderima koji su uključeni u proces donošenja odluka o BiH.

Tihić je imao i bilateralne susrete s predsjednikom Evropske narodne stranke Wilfiredom Martensom i premijerkom Vlade Hrvatske Jadrankom Kosor.