Safet Softić
0

'Lajčakov nasljednik treba biti odlučnija osoba'

FENA
Povodom odlaska visokog predstavnika Miroslava Lajčaka na dužnost ministra vanjskih poslova Slovačke, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Safet Softić izjavio je za Fenu da ohrabruje vijest da se nastavlja kontinuitet OHR-a u BiH.

Softić je rekao da ga Lajčakov odlazak nije iznenadio, jer je već viša puta bilo govora o toj mogućnosti.

Međutim kad je riječ o konkretnoj ulozi Lajčaka i njegovom učinku Softić smatra da u početku bila uspješna sve do odluke o Vijeću ministara BiH, zbog koje je autoritet visokog predstavnika bio poljuljan.

Govoreći o nasljedniku odlazećeg visokog predstavnika i očekivanjima Softić smatra da je od velikog značaja za uspješnost ove funkcije i zemlja iz koje se imenuje visoki predstavnik.

  • Mislim da je potreban novi kurs u BiH, kada je u pitanju politika Evropske unije te da će doći malo odlučnija osoba koja će uzeti aktivniju ulogu u svim ovim procesima koji su pred nama, rekao je za Fenu Softić osvrčući se na činjenicu da su pred BiH i ustavne reforme.

Po njegovom mišljenu BiH je zapala u stanje jedne duboke krize i da je krajnje vrijeme da i na poziciji visokog predstavnika i unutar političkih struktura u BiH treba doći do određenih zaokreta, jer, kako je istakao, dalje ovako ne može.