BiH
0

Lajčak: Poštujem autoritet i mandat Koštunice, ali i on treba poštovati mandat visokog predstavnika

FENA
"Poštujem autoritet i mandat predsjednika Vlade Srbije. Isto tako, očekujem od njega da poštuje autoritet i mandat visokog predstavnika za BiH", kazao je danas visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak, komentirajući novu izjavu srbijanskog premijera Vojislava Koštunice.

Koštunica je danas kazao da je visoki predstavnik za BiH odgovoran za nastalu krizu u zemlji te dodao kako bi bilo najprirodnije da je sam "podnio ostavku, umjesto što svojim mjerama i dalje utiče na produbljivanje krize".

On je također naglasio kako Vlada Srbije u potpunosti podržava sve institucije Republike Srpske u njihovom principijelnom stavu da se mora poštivati Dejtonski sporazum te da Srbija, kao potpisnik i jamac Dejtonskog sporazuma, ima pravo insistirati na njegovom dosljednom provođenju, kao i da se on ne može kršiti na štetu srpskog naroda.

Miroslav Lajčak je u odgovoru Koštunici naglasio kako mu želi skrenuti pažnju na jučer iskazanu čvrstu odlučnost međunarodne zajednice da ne dozvoli bilo kakav pokušaj potkopavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, bilo iz ili van države.

"Još jednom bih podsjetio sve zemlje potpisnice na njihove međunarodne obaveze iz ovog sporazuma, posebno na obavezu pune saradnje sa visokim predstavnikom", navodi se u saopćenju visokog predstavnika Miroslava Lajčaka.