BiH
4

Lagumdžija razgovarao sa Urlike Knotz: Njemačka nastavlja podržavati BiH

FENA
Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija primio je jučer ambasadoricu SR Njemačke u BiH Ulrike Maria Knotz.

Lagumdžija je zahvalio Vladi Njemačke na ukazanoj hitnoj pomoći u prevladavanju katastrofalnog stanja prouzročenog poplavama u BiH, koja nije bila izražena samo u novcu već i velikoj tehničkoj pomoći.

Razgovarano je o pripremama za održavanje donatorske konferencije za BiH i Srbiju, koja će se biti održana 16. jula u Briselu na kojoj se očekuje aktivno učešće i liderstvo Njemačke.

Sagovornici su ocijenili pozitivnim opredjeljenje Njemačke da bude aktivan sudionik u procesu približavanja zapadnog Balkana EU, a značajan korak u tom pravcu je konferencija premijera, ministara vanjskih poslova i ministara ekonomije zemalja zapadnog Balkana koju su za 28. kolovoz 2014. godine sazvali kancelarka Angela Merkel, ministar vanjskih poslova Njemačke Frank-Walter Steinmeier i vicekancelar i ministar ekonomije i energetike Sigmar Gabriel.

Lagumdžija je izložio očekivanja od predstojećeg sastanka i zahvalio se na aktivnijoj ulozi Njemačke u regionu, a posebno u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.