Sastanak sa turskim zvaničnicima
0

Lagumdžija: Ojačati ekonomsku saradnju Turske i BiH

SRNA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Odnosi Turske i BiH veoma su dobri, ali ima prostora za unapređenje, naročito u ekonomiji, istakao je ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija u odvojenim susretima sa turskim premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom i ministrom inostranih poslova Ahmetom Davutogluom.

Lagumdžija je zahvalio za podršku Turske ekonomskom razvoju BiH, za intenzivnu i kontinuiranu podršku ove zemlje BiH na putu ka članstvu u NATO-u i EU, kao i za pomoć u gašenju požara u BiH, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

On je ocijenio da dobre političke odnose treba ojačati snažnom ekonomskom saradnjom, povećanjem obima trgovinske razmjene i većim prisustvom turskih investitora u BiH, naročito o oblastima infrastrukture, turizma, energetike, poljoprivrede, obrazovanja i zdravstva, u čemu su u posljednje vrijeme načinjeni značajni koraci.

Lagumdžija je pozdravio veoma dobru saradnju BiH i Turske i intenzivne susrete zvaničnika na svim nivoima.

On je upoznao sagovornike o aktuelnim dešavanjima na domaćoj političkoj sceni, posebno kada je riječ o predstojećim lokalnim izborima, te o aktivnostima BiH na spoljnopolitičkom planu i izazovima u narednom periodu.

Erdogan je naglasio da Turska želi da sa BiH razvija i njeguje što čvršće odnose.

On je rekao da će Turska nastaviti snažno da podržava evropske, naročito evroatlantske integracije BiH, te da ulaže još veće napore u jačanje ekonomskih i trgovinskih veza BiH i Turske, kao i veza u drugim oblastima.

Tokom susreta razmotrena je mogućnost nastavka saradnje na izgradnji južne dionice Koridora 5C, Sarajevo-Mostar, uz bankarske garancije turske EKSIM banke.

U razgovoru su razmijenjene informacije i mišljenja o situaciji u regionu, posebno u Siriji.