BiH
0

Lagumdžija ohrabren izjavama Hillary Clinton

FENA
Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija
Lider Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) Zlatko Lagumdžija izjavio je danas da je ohrabren porukama američkog državnog sekretara Hillary Clinton prilikom posjete BiH, a posebno činjenicom da je SAD jasno stavio do znanja da su uz BiH i da su spremni pomoći da zemlja postane integrirana u NATO i EU.

-Veliko ohrabrenje za nas je da SAD ne vidi nikakav drugi alternativni scenarij za ovu zemlju, izjavio je Lagumdžija u izjavi novinarima.

Značajnom smatra i poruku američkog državnog sekretara da je na domaćim političkim liderima da pokrenu zemlju naprijed te je istaknuo da je SDP spreman preuzeti svoj dio odgovornosti.

Lagumdžija je potvrdio da je Clinton u razgovoru s bh. političkim liderima jasno poručila da ne treba razmišljati o secesionističkim scenarijima i nedjelovanju međunarodne zajednice.

-Dodik je vrlo jasno rekao u mom prisustvu da njemu nikakav secesionizam ne pada napamet, ustvrdio je lider SDP-a BiH.

Ponovio je stav da, ukoliko bilo ko krene u secesiju bilo kojeg dijela BiH, očekuje od međunarodne zajednice i Vijeća za implementaciju mira da to spriječe.

-Ukoliko međunarodna zajednica ne bude reagirala, mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da to spriječimo, potcrtao je Lagumdžija.