BiH
9

Lagumdžija najavio veću otvorenost MVP-a u 2014. godini

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija bio je danas domaćin novogodišnjeg susreta s predstavnicima bh. medija u prostorijama MVP BiH.

Najavio je još veću otvorenost MVP BiH prema medijima u 2014. godini, i to ne zbog Zakona o slobodi pristupa informacijama, već zbog toga što Ministarstvo želi plasirati u javnost bitne informacije.

Šef bh. diplomatije očekuje da će naredna, 2014. godina biti bolja, ne samo zato što "teško da može biti gora", već jer to nagovješavaju i drugi pokazatelji.

Pritom će Ministarstvo vanjskih poslova BiH učiniti sve što može da nova godina bude bolja.

Lagumdžija je informirao novinare da je danas imao susret s glavnim tužiocem glavnog Tužilaštva BiH Goranom Salihovićem, koji ga je informirao da je Tužilaštvo BiH, odgovarajući na njegov podnesak kojim traži poduzimanje aktivnosti povodom navoda generalnog direktora "Prominvesta" Envera Bećirevića iznesenih u medijima, već podnijelo određene potrebne mjere radi provjere navoda i utvrđivanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo iz nadležnosti Tužilaštva BiH.

On se osvrnuo i na temu seta antikorupcijskih zakona koji jučer nije dobio podršku u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, rekavši da je danas imao sastanak sa zamjenikom šefa Delegacije Evropske unije u BiH Renzom Daviddijem da bi razmotrili daljnje korake kako da se dođe do što boljeg teksta zakona.

Dogovoren je sastanak s predstavnicima Delegacije Evropske unije naredne sedmice da bi se i oni uključili u poboljšanje zakona.