BiH
6

Lagumdžija: Niko ne smije dovesti u pitanje provedbu izbora 2014.

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija primio je jučer otpravnika poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Nicholasa M. Hilla.

Tema razgovora bila je aktuelna politička situacija u BiH i rješavanje ključnih političkih problema u cilju prevazilaženja zastoja BiH na putu u evroatlanske integracije.

Sagovornici su se usaglasili o potrebi što hitnijeg usvajanja zakona o državnoj i vojnoj imovini, što je prvi preduvjet za deblokiranje MAP-a i približavanja Bosne i Hercegovine punopravnom članstvu u NATO-u.

Lagumdžija je izrazio očekivanje da će se vrlo brzo u proceduri naći odgovarajući zakon, koji će predložiti radna grupa Vijeća ministara BiH, a koji treba u cjelini ispunjavati odredbe Odluke Ustavnog suda BiH o državnoj imovini.

Lagumdžija i Hill razgovarali su o provedbi odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić – Finci“, kao ključnog uvjeta za deblokadu evropskog puta BiH.

Lagumdžija je kazao da je moguće postići dogovor i rješenje za provedbu odluke „Sejdić – Finci“, koje će uvažavati evropske principe i standarde i voditi ka daljnjoj unutrašnjoj integraciji BiH koja je podjednako važna kao i integracija BiH u EU.

Naglasio je da niko ne smije dovesti u pitanje provedbu izbora 2014. godine, te odbacio sve špekulacije koje su se u posljednje vrijeme pojavile u javnosti o mogućem odgađanju izbora.

Lagumdžija i Hill razgovarali su i o neophodnosti rješavanja problema učenika iz Konjević Polja, koji zajedno sa roditeljima traže uvođenje nacionalne grupe predmeta i obrazovanje na maternjem jeziku.

Lagumdžija se založio za jednako pravo svih naroda i građana BiH na obrazovanje na maternjem jeziku, u skladu sa evropskim standardima i principima i izrazio očekivanje da će nadležne domaće i međunarodne institucije učiniti sve da se dođe do rješenja u interesu učenika.

Pozdravio je aktivno uključivanje SAD i EU u rješavanje ključnih političkih pitanja u Bosni i Hercegovini, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVP BiH.