BiH
7

Lagumdžija: O izvještaju Evropske komisije razgovarati u institucijama BiH

FENA
Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija
Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija kazao je danas novinarima u Sarajevu da će insistirati da se posljednji izvještaj Evropske komisije o napretku BiH ka Evropskoj uniji nađe u Vijeću ministara BiH.

Istaknuo je da bi se u Vijeću ministara trebala obaviti cjelokupna rasprava s posebnim akcentom na jačanje kapaciteta koji postoje u Vijeću ministara, a to je prije svega Direkcija za evropske integracije koja treba uraditi mnogo toga i dati punu podršku za prevazilaženje problema.

Lagumdžija naglašava da bi o ovom izvještaju trebalo da se razgovara i na poseboj sjednici Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi se trebali dati jasni zadaci Predsjedništvu BiH i Vijeću ministara BiH.

Naglasio je da bi i Predsjedništvo BiH, kao institucija koja je prema Ustavu BiH najodgovornija za vanjsku politiku, trebalo imati aktivniju ulogu u rješavanju problema implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci".

Izrazio je nadu da će na tragu dosadašnjih pregovora bh. politički lideri naći rješenje radi deblokade Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, podnošenja kredibilne aplikacije za članstvo u EU, rješavanja suštine preduse "Sejdić i Finci“, a onda će se moći postići i druge stvari kao što su mirenje građanskog i nacionalnog i mnoge druge stvari.

Istaknuo je da su preporuke Evropske unije za BiH važne zbog suštinskih promjena unutar zemlje, ali je dodao i da je za takve promjene potrebna snažna uloga Evropske komisije i međunarodne zajednice.

Lagumdžija kaže da su u toku sastanci i pregovori s predstavnicima Evropske komisije, "očekujemo od Evropske komisije da preuzme ulogu liderstva jer se radi o presudi Evropskog suda za ljudska prava, radi se o refleksiji BiH na izvještaj Evropske komisije te putu BiH ka EU i logičo je da oni u svemu tome imaju aktivniji odnos".

"S obzirom na to da se radi o evropskim vrijednostima bolje je da Evropska komisija tumači šta je evropski princip nego da lokalni političari i lokalne politike to tumače. U BiH postoji sukob dviju vrsta politika - jedna koja zagovara daljnje integracije i druga koja smatra da presudu 'Sejdić i Finci' treba iskoristiti za betoniranje podjela među nama", zaključio je Lagumdžija.

Ponovio je i da se za implementaciju presude treba tražiti model koji će omogućiti da osobe koje budu izabrane u Predsjedništvo BiH imaju podršku u cijeloj Federaciji BiH, tako da se ne dijeli Federacija ili "crtaju karte".