BiH
0

Kvalitetnije i ažurnije vođenje Registra u RS

SRNA
Nacrt zakona o jedinstvenom registru računa poslovnih subjekata Republike Srpske predviđa kvalitetnije i ažurnije vođenje Registra, a određenim subjektima omogućava neposredan uvid u podatke bez potrebe dostavljanja bilo kakvog pisanog zahtjeva koji je do sada bio neophodan.

Osnovni razlog Ministarstva finansija Republike Srpske za donošenje ovog zakona jeste unapređenje unutrašnjeg platnog prometa i efikasnijeg sistema prinudne naplate. Osim Zakona o unutrašnjem platnom prometu, Ministarstvo je pristupilo donošenju i novog zakona o jedinstvenom registru računa poslovnih subjekata kako bi se unaprijedilo i samo vođenje Registra, kao i način dostavljanja i korišćenja podataka iz njega.

"Najznačajnije novine koje donosi zakon o jedinstvenom registru računa poslovnih subjekata, kao i Zakon o unutrašnjem platnom prometu ogledaju se u unapređenju postupka prinudne naplate i uspostavljanja mehanizma za naplatu kojim bi, u situaciji neplaćanja obaveza dužnika, bila obezbijeđena blokada svih sredstava na njegovim otvorenim računima kod ovlašćenih organizacija do konačnog izmirenja duga", rečeno je Srni u resornom ministarstvu.

Zamjenik direktora Agencije za za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) Slobodan Čikić rekao je Srni da se zakonom uvodi novina koja propisuje da se, osim  redovnih računa, mora otvoriti i glavni  preko kojeg će se vršiti prinudna naplata. 

"Osim toga, APIF se obavezuje da obezbijedi nesmetan pristup Registru, te da podaci budu besplatni za Agenciju za bankarstvo Republike Srpske, Poresku upravu Srpske, Centralnu banku BiH, banke, sudove i organe uprave, dok će se ostalima naplaćivati naknada od pet maraka, koja je i do sada bila propisana", objasnio je Čikić i dodao da se APIF tehnički priprema da bi nesmetano provodio zakon.

U Registru će se ažurno voditi podaci o vrstama računa, oznaci glavnog računa, blokadi i deblokadi računa i druge propisane podatke, a koje su banke dužne, ažurno i neprekidno dostavljati u Registar odmah po nastanku promjena, što do sada nije bi slučaj.

Za neispunjenje obaveza iz ovog zakona propisane su novčane kazne od 1.000 do 40.000 maraka, u zavisnosti od vrste prekršaja, za banke i APIF, te odgovorna lica. Nadzor nad provođenjem ovog zakona  vrši Ministarstvo finansija, a neposrednu kontrolu njegove primjene u bankama vrši Agencija za bankarstvo Republike Srpske. 
Stupanjem na snagu ovog zakona prestaje da važi Zakon o Jedinstvenom registru računa poslovnih subjekata iz 2004. godine.

Nacrt Zakona o jedinstvenom registru računa poslovnih subjekata naćiće se na dnevnom redu 16. sjednice Narodne skupštine Republike Srpske zakazane za 13. marta.