BiH
47

Kurz: Nisu nas obradovale posljednje vijesti o političkom nazatku BiH

Piše: N. N.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Savezni ministar za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Sebastian Kurz danas boravi u posjeti Bosni i Hercegovini. Kurz se danas, pored ostalih bh. zvaničnika, susreo i s ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnadkom.

Crnadak je rekao kako mu predstavlja neobično zadovoljstvo što je danas imao priliku primiti ministra vanjskih poslova Austrije istakavši da su se njih dvojica već imali priliku susretati na marginama različitih sastanaka u proteklih nekoliko mjeseci.

“Odnosi BiH i Austrije, u političkom smislu, su više nego dobri. Još je važnije da su ti politički odnosi nadograđeni i dobrim ekonomskim odnosima. Izvoz iz BiH u Austriju u prošloj godini iznosio je skoro 800 miliona KM, i to je za nas vrlo značajno”, rekao je Crnadak na konferencije za medije nakon sastanka dvije delegacije.

Crnadak: Nadamo se pomoći za naš reformski put

Tokom sastanka razgovarano je i kako da se dodatno približe dvije poslovne zajednice te kako da se tržište BiH i Austrije učine dodatno kompaktibilnijima.

Crnadak je iskoristio priliku i da se zahvali Kurzu na brzoj i izdašnoj pomoći našoj zemlji prilikom prošlogodišnjih poplava koje su zadesile BiH.

“Razgovarano je i o političkoj situaciji BiH, odnosno političkim procesima u svjetlu novog pristupa Evrope prema BiH. Očekujem da u narednim sedmicama dobijemo konačan dogovor oko reformske agende i da konačno počnemo raditi. Treba da inicijative i zakoni počnu da prolaze na vladama i u parlamentima”, istakao je Crnadak naglasivši da se nada skorom dolasku komesara Hahna.

Crnadak je zamolio Kurza da Austrija podrži BiH na njenom evropskom putu i to tako da se uvaži njena trenutna struktura te da reforme budu finansijski potpomognute. Također, razgovarano je i o Bečkom samitu koji bi se trebao održati 27. augusta a Crnadak je ocijenio da je to jedan od najznačajnijih događaja koji bi mogao dati novi podstrek cijelom regionu.

Kurz: Evropa treba islam kakav ima BiH

Kurz je istakao da BiH i Austriju vezuju historijske, međuljudske ali i privredne veze.

“U BiH imamo 550 austrijskih kompanija koje su aktivne u BiH. Sve je to potvrda naših dobrih veza. Mi te odnose želimo podržati i omogućiti da se te kompanije i dalje uspješno razvijaju. Snažno podržavamo BiH i njen put ka EU, posebno novu evropsku inicijativu koja u fokusu ima ekonomska pitanja”, istakao je Kurz.

Kurz je rekao da ih nisu obradovale vijesti koje su imali priliku čuti u posljednjih nekoliko dana vezano za politički nazadak te da je taj nazadak bio i prioritetna tema današnjih razgovora. On je, također, istakao važnost samita koji će biti održan 27. augusta rekavši da od njega očekuje mnoge posebno u smislu infrastrukturalnih projekata u regionu.

Kurz je u Austriji i ministar za integracije i u tom kontekstu rekao je da je suživot pripadnika različitih religija nešto što je realnost i potrebno.

“Činjenica je da mi danas živimo na temeljima iskustva postojanja IDIL-a te da dolazi do zloupotrebe religije. U međuvremenu više od 5.000 osoba u Evropi je sebi dozvolilo da se radikalizira. U tom smislu mi smo 20. marta organizirali konferenciju o terorizmu u ovom regionu gdje smo razgovarali kako se suočiti s ovom pojavom. Svakako se ne može dovoljno naglasiti koliko je radikaliziranje u pravcu terora opasno i koliko se tome trebamo suprotstaviti. Evropa treba jedan islam evropskog obilježja, opečaćen evropskom naravi i to upravo imamo u BiH. U tom smislu, raduje me da postoji svijest da se mora nastupiti protiv radikalizacije koja vodi teroru”, rekao je Kurz.

Na pitanje o Rezoluciji o Srebrenici Kurz je istakao da su historija i historijska događanja nešto s čime se treba suočiti.

“Svakako i prilikom 20. godišnjice obilježavanja genocida u Srebrenici trebalo bi gledati u prošlost, ali vjerujem da će u fokusu biti i riječ pomirenje”, rekao je Kurz.