Za dva dana počinje škola
1

Kupovina udžbenika za roditelje je prava noćna mora

Piše: A. Džaferović
Do početka nove školske godine ostala su još samo dva dana. I dok se školarci raduju povratku u školske klupe, učenju i nastavku druženja sa svojim kolegama, roditelji se hvataju za glavu. Gdje kupiti udžbenike, sveske, pernice, ruksake, priručnike, školski pribor...i najvažnije od svega kako za to odvojiti potreban novac?
Na sarajevskoj Drveniji godinama se prodaju polovni udžbenici (Foto: Klix.ba)
Na sarajevskoj Drveniji godinama se prodaju polovni udžbenici (Foto: Klix.ba)
U sarajevskim knjižarama prodaja udžbenika za školsku 2012/2013. je počela. Škole su objavile spisak potrebnih udžbenika, tako da su roditelji već krenuli u nabavku. U knjižari Svjetlost zadovoljni su prodajom. Prema riječima Suada Burnazovića, poslovođe prodavnice u Ulici Maršala Tita, već nekoliko dana vladaju velike gužve.

"Imamo sve udžbenike, osim onih za 9. razred. Cijene su iste kao prošle godine, a za jedan komplet treba izdvojiti najmanje 70 KM. Konačna cijena zavisi od toga da li roditelji kupuju i ostalu školsku opremu ili ne", kaže Burnazović.

U knjižari zatičemo 12-godišnju Lamiju, koja će za dva dana krenuti u 6. razred. Na spisku koji drži u ruci je 12 naslova. "To nije sve", kaže. Udžbenike joj ove godine kupuje nana, koja na naše pitanje da li je opremanje osnovnoškolca skupo, odmahuje glavom i govori "Preskupo!".

U knjižari Šahinpašić sasvim druga slika. Kupaca još uvijek nema, ali ih očekuju u narednim danima, jer se, kako kaže šefica knjižare Snježana Kulić, roditelji za kupovinu odlučuju tek nakon što nastavnici djeci kažu koji udžbenik da izaberu, zato što iz pojedinih predmeta ima po pet i više udžbenika različitih autora i izdavača.

Čak šest čitanki za 3. razred (Foto: Klix.ba)
Čak šest čitanki za 3. razred (Foto: Klix.ba)
Tako je na policama čak šest čitanki za treći razred osnovne škole, isto toliko je i udžbenika geografije za sedmi razred, a ne zaostaju ni ostali predmeti.

"Desi se da roditelji kupe udžbenike jednog autora ili izdavača, a kada djeca krenu u školu nastavnici im kažu da žele udžbenik nekog drugog autora", kaže Kulić i poziva sve roditelje koji su već kupili udžbenike da sačuvaju račun kako bi ga, ukoliko za to bude potrebe, mogli zamijeniti za neki drugi.

Prema nekim procjenama, za opremanje jednog školarca potrebna je prosječna plata. Upravo zbog toga se dosta roditelja odlučuje za kupovinu polovnih udžbenika.

Prodavači na Drveniji kažu da je potražnja dobra. Naglašavaju da imaju sve što kupci traže, od knjiga za gimnazije, srednje stručne škole te udžbenike za osnovnoškolce. Ne čudi što se roditelji odlučuju za kupovinu polovnih udžbenika, jer su upola jeftiniji od novih. No, prema riječima jedne od prodavačica, nije rijetkost da i imućniji kupuju kod njih.