Korisni savjeti
3

Meso, jaja, voće i povrće: Kako u supermarketu prepoznati svježe namirnice?

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Kupovina namirnica u većim količinama zna biti zahtjevna. Ukoliko kupujete meso, jaja, voće ili povrće, veoma je važno znati da li su one zaista svježe kao što ih predstavljaju u supermaketima.
Kako biste izbjegli pokvarene namirnice i izabrali ono najbolje što se nudi na policama, važno je da namirnice ne kupujete prije nego što ih dobro pregledate. Vaše osjetilo vida, njuha i dodira najbolji su način da provjerite svježinu namirnica.

Voće

Ako planirate odmah jesti, banane je najbolje kupiti dok su žute sa smeđim mrljama. Ukoliko ne želite isti dan jesti banane, bolja opcija su svakako zelenije banane.

Bobičasto voće je najbolje pomirisati kako biste znali jesu li svježe. Pripazite na posude u kojima se prodaju. Često će se plijesan razviti na jednoj ili dvije bobice na dnu ili u sredini, a zatim se brzo proširiti cijelim pakovanjem.

Dinja i lubenica bi trebale biti mirisne te čvrste na dodir. Izbjegavajte dinje i lubenice koje imaju bilo kakav trag vidljive plijesni ili puno manjih mrlja jer to može značiti da su prestare za konzumaciju.

Kod jabuka je bitno da izaberete najtvrđu, a kada birate narandže onda birajte one svjetlije boje i "slatkog" mirisa.

Povrće

Korjenasto povrće poput krompira i repe treba biti čvrsto. Mekani dijelovi ovih vrsta povrća znači da više nije za konzumaciju.

Tikve, neovisno o vrsti trebaju biti čvrste i glatke, a nije ih loše provjeriti metodom kuckanja. Ako zvuče kao da su šuplje, to znači da su svježe i spremne za obroke.

Gljive koje su mekane, naborane i takoreći skliske trebalo bi izbjegavati. Kada je riječ o zelenoj salati uvijek birajte one jarkih boja i bez mrlja.

Luk uvijek posmatrajte po prvom sloju. Luk koji ima tragove ili pukotine, uvijek dodatno provjerite kako bi bili sigurni da nema plijesni.

Meso

Kada birate pileće ili pureće meso, kupujte one komade koji nemaju mirisa i nemaju višak tečnosti. Kod crvenog mesa najvažnije karakteristike su crvenilo i čvrstoća. Kod suhomesnatih proizvoda pažljivo gledajte presjek. Nemojte kupovati one proizvode koji imaju sivkastu boju.

Postoji samo jedno pravilo koje treba zapamtiti kada kupujete plodove mora, a to je da bi trebali mirisati na more, ali ne biste trebali pretjerano osjetiti miris ribe.