Nije bilo novijih izmjena
46

Učenici u FBiH već 15 godina uče pogrešne tvrdnje o svojoj državi, sporni udžbenik odobren 2008.

N. V.
Učenici 5. razreda osnovnih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine već 15 godina uče netačne i neustavne klasifikacije o državi Bosni i Hercegovini s obzirom na to da je sporni udžbenik odobren još 2008. godine.
Na stranici izdavača "Bosanska knjiga" u opisu udžbenika "Društvo" stoji da ga je odobrilo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i da se kao takav koristi u većini škola u Federaciji Bosne i Hercegovini. Ono što je primijetno na ovim udžbenicima jeste da ih je odobrilo Vijeće za usklađivanje udžbeničke politike 10. juna 2008. godine.

Jednom kada se odobri školski udžbenik, da bi u njemu bile vršene izmjene potrebno je dobiti novo odobrenje ministarstva. Odnosno, u slučaju bilo kakvih izmjena u knjizi, ministarstvo bi moralo odobriti novi sadržaj i to bi odobrenje moralo biti jasno naznačeno na izmijenjenom izdanju knjige. Stoga, činjenica je da sporne klasifikacije iz udžbenika "Društvo" koje su tek danas dospjele u javnost, učenici u Federaciji BiH uče već 15 godina. U tom periodu ministrica obrazovanja je bila iz Stranke za BiH, a premijer Nedžad Branković.

Datum odobravanja udžbenika
Datum odobravanja udžbenika "Društvo"

Naime, u udžbeniku na 10. stranici pod naslovom "Državnost BiH" stoji netačna terminologija koju često možemo čuti u govoru predsjednika RS-a Milorada Dodika i političara iz Republike Srpske, a to je da je BiH "državna zajednica".

"BiH je samostalna, nezavisna, suverena državna zajednica njenih konstitutivnih naroda sa demokratskim državnim uređenjem", stoji u lekciji za 5. razred osnovne škole u FBiH.

Osim što je BiH predstavljena kao državna zajednica, kao subjekti su navedeni samo konstitutivni narodi, bez ustavne kategorije "ostalih" i "građana".

Problematična je i najmanje još jedna terminologija na stranici 56. pod naslovom "Republika Srpska" gdje piše da je Banja Luka "glavni grad Republike Srpske".

Istina je da u BiH postoji samo jedan glavni grad, a to je Sarajevo, što također piše i u Ustavu RS-a, ali ne i u udžbeniku "Društvo" za 5. razred, koji je trebao učenicima objasniti da je to samo administrativni centar entiteta.