Seada Palavrić
0

"Krstan Simić je ugrozio ugled suda i sudija"

SRNA
Seada Palavrić
Seada Palavrić
Sudija Ustavnog suda BiH Suada Palavrić izjavila je da je Krstan Simić razriješen dužnosti sudije zbog činjenice da je, kako je rekla, prekršio dužnost funkcije ugrožavnjem ugleda Suda i sudija pisanjem pisma šefu jedne stranke i stavljanjem sebe na raspolaganje njemu.

"S druge strane, i zbog činjenice da je kolega Simić u intervujima iznio niz kriminalizacija na račun Ustavnog sudija i sudija tvrdeći da ima dokaze za to, a niti jedan od njih nije iznio", rekla je Palavrić za federalne medije.

 Ustavni sud BiH razriješio je danas Krstana Simića dužnosti sudije ove institucije. Šef kabineta predsjednika Ustavnog suda BiH Nedim Ademović rekao je da je odluka o razrješenju sudije Krstana Simića konačna i obavezujuća i da je morala biti donesena konsenzusom svih osam sudija. 

"Odluka će biti verifikovana na vanrednoj plenarnoj sjednici Ustavnog suda BiH 28. maja i njen tekst će biti objavljen u skladu sa članom 11 pravila Ustavnog suda BiH", rekao je Ademović i dodao da će odluka i obrazloženje biti naknadno objavljeni. 

Simićevo razrješenje tražio je predsjednik Ustavnog suda BiH Miodrag Simović zbog, kako je ocijenio, njegovog nedoličnog ponašanja i nesavjesnog rada u periodu od decembra prošle do sredine januara ove godine. Time je, navedeno je u prijedlogu, Simić Ustavnom sudu nanio "nesagledivu štetu i narušio dignitet".  

Povod za razrješenje je Simićevo pismo predsjedniku Vlade Republike Srpske Miloradu Dodiku u kojem on govori o presudi Ustavnog suda u korist banjalučkog biznismena Veselka Malbašića.