BiH
0

Krešić: Jačanje sigurnosti u funkciji približavanja BiH euroatlanskim integracijama

FENA
Dodjelom certifikata tridesetorici polaznika danas je u Centru za obuku za mirovne operacije (PSOTC) u Butmiru kraj Sarajeva ozvaničen završetak dvosedmičnog kursa o temi "Sigurnosna politika BiH".

Obuka za pripadnike agencija za provedbu zakona u BiH i institucija uključenih u kreiranje sigurnosne politike organizirana je u saradnji Misije OSCE-a u BiH s državnim ministarstvima sigurnosti, odbrane i vanjskih poslova.

Radi se o prvom pilot-kursu iz ciklusa posvećenog razradi smjernica sadržanih u dokumentu Sigurnosna politika BiH, koji je Predsjedništvo BiH usvojilo krajem 2006. godine.

Kako je na ceremoniji upriličenoj u PSOTC-u istaknuo doministar sigurnosti BiH Mijo Krešić, cilj organiziranja spomenute obuke jeste utvrđivanje prioriteta i upoznavanje o trenutnom stanju u sigurnosnom sektoru BiH.

Doministar Krešić smatra kako ovaj i slični oblici edukacije doprinose podizanju sigurnosne kulture i poboljšanju sigurnosnog okruženja, te jačanju unutarnje sigurnosti i smanjenju sigurnosnih rizika.

Time se, prema njegovim riječima, stvaraju uvjeti za što skorije pridruživanje Bosne i Hercegovine NATO-u, Evropskoj uniji i drugim međunarodnim asocijacijama, te ambijent za privlačenje stranih investicija.

Sudionike ceremonije pozdravio je predstavnik OSCE-a pukovnik Tauno Altonen, istaknuvši kako je sigurnost nedjeljiva te "da je jaka koliko i njena najslabija karika".

Izražavajući zadovoljstvo uspješno okončanom obukom pozvao je sudionike obuke da znanja i iskustva koja su stekli podijele s kolegama uposlenicima institucija i agencija iz kojih dolaze.

Projekt obuke iz oblasti sigurnosne politike reliziran je uz finansijsku potporu Ministarstva odbrane Finske a, kako je najavljeno, održavanje narednog kursa planirano je za početak decembra.

Ceremoniji dodjele certifikata prisustvovao je i komandant PSOTC-a, brigadni general Michael Lollesgaard.