Mirsad Kebo
0

"Krajnje je vrijeme da se završi Sarajevska zaobilaznica"

FENA
Mirsad Kebo
Mirsad Kebo
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo izrazio je duboku zabrinutost za realizaciju projekta "Sarajevska obilaznica" i zatražio da odgovarajuće institucije Federacije BiH raskinu postojeći ugovor s kompanijom SCT, d.d., Ljubljana i iznađu načine da se, u skladu sa zakonom i standardima koji se primjenjuju u ovakvim situacijama, pronađu rješenja koja nas neće dovoditi u kolonijalan položaj.

"Krajnje je vrijeme da se taj posao završi, a neće se okončati jer na gradilištu već dugo nema gotovo nikakvih aktivnosti. Povrh toga, slovenska kompanija SCT d.d., Ljubljana, koja je glavni izvođač radova, duguje domaćim firmama oko 4,5 miliona eura, što ih sprječava da svojim radnicima isplate teško zarađene plaće i podmire osnovne troškove da bi poslovnu godinu završili na uspješan način", izjavio je Kebo.

On je dodao da domaće kompanije, uz minimalne nadnice i neblagovremeno podmirenje troškova, kao podizvođači i dobavljači, već rade ove poslove i da zato nema razloga da u potpunosti ne preuzmu završetak tog projekta.

"Zaprepašten sam činjenicom da se često iza uglednih firmi koje ispunjavaju međunarodne kriterije i dobivaju poslove u BiH zapravo kriju kompanije koje imaju sumnjiv ugled i u vlastitim zemljama, a ispunjavaju formalne uvjete", navodi potpredsjednik Federacije BiH.

Kebo je u pisanoj izjavi poručio javnosti da će s te funkcije poduzeti sve mjere da se FBiH zaštiti od takve vrste transparentnosti i davanja važnih poslova u BiH nepouzdanim partnerima.

"Zbog toga u institucijama vlasti moramo otvoriti temu - ko, kako i zašto, pored domaćih firmi daje velike poslove ovakvim inozemnim sumnjivim kompanijama? Lično ću se pozabaviti odgovorima na ta pitanja", navodi Kebo.