Trzavice se nastavljaju
9

Krajina ostaje i bez privremenog finansiranja, "većina" zastupnika bila suzdržana

M. N.
Sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona, na kojoj je trebala biti donesena odluka o privremenom finansiranju, nije održana jer dnevni red nije dobio potrebnu podršku. Suzdržani su bili zastupnici SDA. DF-a, Pomaka i Laburističke stranke.

Zastupnici SDA, DF-a i Pomaka ranije su tražili da se održi vanredna sjednica Skupštine o temi zapošljavanja u kantonalnim organima uprave, organizacijama, javnim ustanovama i preduzećima u 2019. godini, a nakon podatka da je prvih mjeseci ove godine zaposleno 750 osoba. Nakon što njihov zahtjev nije ispunjen dobili su obećanje da će ova tačka biti stavljena na dnevni red redovne sjednice, ali se to danas nije dogodilo, zbog čega su zastupnici navedenih stranaka odlučili da budu suzdržani kada je trebalo glasati za dnevni red.

U međuvremenu je dopredsjedavajući Skupštine USK Ramiz Halkić kazao da će tačka o zapošljavanju biti uvrštena ukoliko do četvrtka dobiju informacije od Porezne uprave. Oni su tražili podatke za period od 2015. do kraja 2018. godine, dok su SDA, DF i Pomak tražili samo za 2019. godinu.

Isto se dogodilo i na prošloj sjednici kada je trebalo razmatrati Nacrt budžeta.

Zastupnici navedene tri stranke poslali su danas ponovo zahtjev za održavanje vanredne sjednice o temi zapošljavanja, s dopunom od još tri tačke - odluka o privremenom finansiranju USK za period januar - mart 2020. godine, odluka o utvrđivanju premija za 2020. godinu i odluka o davanju saglasnosti o privremenom finansiranju za period januar - mart 2020. godine zavodu zdravstvenog osiguranja USK.

"Uvažavajući novonastale okolnosti u Skupštini USK, koje za posljedicu imaju nepostojanje jasne parlamentarne većine, smatramo neophodnim održati vanredno skupštinsko zasjedanje kako bi se razmotrila informacija o zapošljavanju u institucijama čiji je osnivač Kanton, a koja je zbog različitog tumačenja postala kamen spoticanja u odnosima između političkih subjekata u Skupštini. Pored toga, želimo na istoj sjednici usvojiti dokumente koji će omogućiti neometano finansijsko funkcioniranje kantonalnih institucija u prvom kvartalu 2020. godine. Tražimo da vanrednu sjednicu Skupštine USK sazove za srijedu, 8. januar s početkom u 10 sati", navodi se u zahtjevu koji je potpisalo 10 zastupnika.

Zastupnici su poručili da će do kraja januara finansiranje biti uredno i da se građani ne trebaju brinuti, ali da je odluka o privremenom finansiranju nepopularna. Situacija je veoma turbulenta jer su posljednje dvije sjednice pokazale da zastupnici ne mogu postići saglasnost u vezi ničega.

Premijer USK Mustafa Ružnić poručio je da će vlada raditi u punom kapacitetu i da su sve potrebne materijale pripremili za obje sjednice. Danas će održati 101. sjednicu Vlade i pripremiti nove materijale. S druge strane, iz SDA su poručili da ta Vlada nema podršku i da se nadaju kako će dopredsjedavajući uvažiti njihov zahtjev, jer i ovu tačku smatraju gorućim pitanjem i problemom za USK.