Stav zvanične Moskve
0

Korekcije Daytonskog sporazuma samo uz konsenzus tri naroda

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Posjeta šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Sarajevu, u četvrtak, imat će veliki značaj za promovisanje ruskog pristupa Balkanu, s obzirom na povećanu pažnju koja se posvećuje stanju u BiH u kontekstu međunarodnih napora za jačanje mira i sigurnosti u regionu, najavila je zvanična Moskva.

Predstavnik ruskog ministarstva vanjskih poslova Andrej Nesterenko je agenciji RIA Novosti rekao da Rusija smatra da su značajna korigovanja "daytonske konstrukcije" moguća "samo uz konsenzus državotvornih naroda".

  • Mi se zalažemo za strogo poštovanje daytonskih principa državnog uređenja BiH, njeno jedinstvo i teritorijalnu cjelovitost, povećanje efikasnosti funkcionisanja centralnih bosanskih organa vlasti uz očuvanje statusa i ovlaštenja bh. entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, utvrđenih ustavom zemlje i uz ravnopravnost svih tri državotvorna naroda, rekao je on.

Kako je navedeno u saopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova, Nesterenko je rekao da "insistira na neophodnosti postepene predaje odgovornosti za sudbinu zemlje samim bosanskim stranama".

  • Uvjereni smo da su sazrele pretpostavke za ukidanje Ureda visokog predstavnika i njegove reforme u Misiju specijalnog predstavnika Evropske unije, uz obavezno ukidanje vanrednih, takozvanih bonskih ovlaštenja visokog predstavnika, naglasio je predstavnik zvanične Moskve, najavljujući posjetu Lavrova Bosni i Hercegovini.

Ističući da će u razgovorima s rukovodstvom BiH i Republike Srpske naročita pažnja biti posvećena bilateralnim odnosima, Nesterenko je naveo da trenutno odlučujuću ulogu u dvostranoj saradnji ima ruska saradnja s RS-om.

Za rukovodstvo RS-a je istakao da "pokazuje iskrenu težnju prema koordinaciji pristupa" u rješavanju pitanja BiH, kao i ka uspostavljanju bliskog poslovnog partnerstva i intenziviranju kulturne i naučno-obrazovne razmjene.

  • Takva linija lidera srpskog dijela BiH nailazi u Moskvi na najpozitivniji odziv, naglasio je Nesterenko.

Predstavnik ruskog MVP-a je podsjetio da je 2008. i 2009. godine praktična saradnja s RS-om došla do kvalitativno nove etape, zbog kupovine tri vodeće kompanije u sistemu prerade nafte od ruskog "Zarubežnjefta".

Prema riječima Nesterenka, zainteresovane ruske firme analiziraju prijedloge za realizaciju nekoliko drugih zajedničkih investicionih projekata u RS-u.

  • Ruski poslovni krugovi izražavaju interesovanje za uzajamne privredne aktivnosti na cijeloj teritoriji BiH, uključujući bošnjačko-hrvatsku Federaciju BiH, o čemu će, takođe, biti riječi na susretima u Sarajevu, rekao je on.

Nesterenko je najavio i mogućnost "razmatranja nekih otvorenih pitanja rusko-bh. saradnje, koji se odnose na uzajamne finansije i širenje sporazumne osnove odnosa".

Predstavnik ruskog ministarstva je rekao da nestalno članstvo BiH u radu Vijeća sigurnosti UN-a 2010. i 2011. godine "otvara povoljne mogućnosti za produbljivanje saradnje sa Sarajevom u međunarodnim poslovima" i da se očekuje razmjena mišljenja o situaciji na Balkanu i drugim regionima i „evropskom dnevnom redu“.

Lavrov će, kako je najavio, razgovarati s ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem, a predviđeni su i susreti sa članovima kolektivnog Predsjedništva, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem, visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inckom i rukovodstvom Republike Srpske, prenosi u utorak Tanjug.