BiH
30

Konaković: Vodosnabdijevanje i opremljenost MUP-a prioriteti

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković kazao je danas na sjednici Skupštine KS da će se Vlada Kantona Sarajevo prije svega usmjeriti na rješavanje problema s vodosnabdijevanjem i meterijalno-tehničke opremljenosti pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Pred zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo našao se Nacrt budžeta Kantona Sarajevo za 2016. godinu i Nacrt zakona o izvršavanju Budžeta Kantona Sarajevo za 2016. godinu.

Premijer Konaković kazao je tim povodom kako o konceptu moratorija najbolje govori činjenica da je 300 ljudi manje na kantonalnom budžetu.

On se osvrnuo i na Prijedlog o izmjenama Zakona o raspodjeli prihoda u Federaciji BiH kojim se kako je rekao djelom ispravlja nepravda u Gradu Sarajevu.

"Mi to cijenimo korektnim potezom Vlade FBiH. Ne mislimo da je napravljena neka drastična šteta Kantonu Sarajevo. Pred nama je jedna nova obaveza", rekao je Konaković.

On je rekao da u narednim danima Vlada KS planira razgovarati sa predstavnicima Grada Sarajeva o problemima pasa lutalica, ali i drugim problem koje je potrebno prvo iskoordinisati pa rješavati.

"Razgovarat ćemo s predstavnicima grada kako bi preuzeli na sebe dio obaveza kako bi relaksirali ovaj dio budžeta", kazao je Konaković.

Kazao je da je vodosnabdijevanje prvi problem Kantona Sarajevo kako ga pozicionira Vlada Kantona Sarajevo, a da se odmah do njega nalazi i materijalno-tehnička opremljenost pripadnika MUP-a KS.

"Naša razvojna boja ovog budžeta ogleda se u nekoliko procesa, primarno u Ministarstvu privrede 3,5 miliona je izdvojeno za direktnu podršku malim i srednjim preduzećima", kazao je Konaković.

On je dodao da Kantona Sarajevo ima oko pet miliona veće prihode od doprinosa.

"I u zdravstvu imamo parametar od oko 3,2 miliona povećanih prihoda što govori o porastu zapošljavanja u Kantonu Sarajevo. Jedan značajan dio budžeta je novih osam miliona KM za tužbe. Počeli smo s implementacijom javnih poziva, tri smo oglasili u ovoj godini, a osam predviđamo za narednu godinu. Na taj način će se uštedjeti od 7 do 8 miliona KM u dijelu kamata", rekao je Konaković.