Razgovaraju o sigurnosti
26

Konaković stigao na sastanak ministara EU i Zapadnog Balkana, dočekao ga Borrell

S. Š.
Josep Borrell i Elmedin Konaković (Screesnhot)
Josep Borrell i Elmedin Konaković (Screesnhot)
Ministri Evropske unije učestvuju na ministarskom sastanku EU - Zapadni Balkan zajedno sa još šest ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana: Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije. Sastanak se održava u Briselu.

Sastankom predsjedava Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Kako je ranije saopćeno iz EU, na sastanku će biti riječi o sigurnosnoj situaciji u regiji te o vanjskopolitičkoj saradnji EU sa zemljama Zapadnog Balkana.

"Sastat ćemo se sa njima kako bismo pokazali koliko je ovo važna regija za nas. Razgovarat ćemo o izvještajima Evropske komisije i insistirat na tome da se slijedi vanjska politika Evropske unije. Neke zemlje nisu usklađene s našom politikom sankcija", poručio je ranije danas Borrell.

Podsjećanja radi, Evropska komisija predložila je u srijedu novi plan za ekonomski rast Zapadnog Balkana vrijedan šest milijardi eura kako bi te zemlje mogle osjetiti određene koristi članstva u EU i prije nego što postanu članicama.

Komisija je ocijenila napredak u deset zemalja, šest zemalja Zapadnog Balkana i to Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu i Albaniji, zatim u tri istočnoeuropske zemlje Ukrajini, Moldaviji i Gruziji te Turskoj.

Ministri vanjskih poslova će prije susreta s kolegama sa zapadnog Balkana, održati sastanak u Vijeću za vanjske poslove tijekom kojeg će biti riječi o događanjima na Bliskom Istoku nakon napada Hamasa na Izrael te humanitarnoj situaciji u Pojasu Gaze.