"Sigurna ruka za Srdića"
851

Konaković pokazao poruke koje je slao Željku Majstoroviću: Molim Vas da spriječite taj plan

N. V.
Elmedin Konaković je izjavio večeras da je znao da postoje, kako tvrdi, planovi za rušenje izbora Bogića Bogićevića. S tim u vezi je kazao da je vijećnik Željko Majstorović ključna uloga te je pokazao poruke iz korespondencije njih dvojice.

U razgovoru za javni servis Federacije BiH o dešavanjima na Gradskom vijeću Grada Sarajeva, kada izbori za gradonačelnika i predsjedavajućeg Vijeća nisu išli po planu "Četvorke", Konaković objašnjava da je Abdulah Skaka imao svoj plan za rušenje izbora Jasmina Ademovića.

"Kada vaš koalicioni partner krene u sred kampanje lobirati za Srdića kako Bogić Bogićević ne bi bio gradonačelnik onda zamislite o čemu se tu radi. Mi smo se odbranili, ali nažalost platili cijenu. Sada narod vidi u kakvoj kaljuži smo mi, tu naravno nije mjesto za Bogića Bogićevića, ali mi smo morali", rekao je Konaković.

Zatim se dotakao Željka Majstorovića čija ruka u Vijeću je bila veoma značajna.

"Kada je završeno prvo glasanje, mi smo znali ko nas je izdao - Željko Majstorović, ali je naređeno i da se izađe sa sjednice i sruši kvorum, jer da smo nastavili znaju da bi bio izabran Bogić Bogićević", rekao je Konaković.

Zatim je kazao da je Majstorovića zamolio da "ne padne pod utjecaje" te je pokazao poruke u kojima kaže da je znao za plan Skake da za predsjedavajućeg izabere Srđana Srdića i tako sruše izbor Bogićevića za gradonačelnika.

"Popodne sam sjedio s ljudima koji su mi pojasnili plan da Skaka sutra izabere predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda Srđana Srdića. To bi za cijelu državu bilo sramota, molim vas da ga u tome spriječite", napisao je Konaković u svojoj prvoj poruci.

Prepiska između Konakovića i Majstorovića
Prepiska između Konakovića i Majstorovića

Željko Majstorović mu je na to odgovorio "Koliko je u mojoj moći".

Nakon toga, Majstorović je poslao poruku Konakoviću da bi saznao kakva je odluka Bogića Bogićevića, a Konaković mu je odgovorio: "Sve nam zavisi od većine, ako pokažemo da imamo, mislim da će biti ok. Da znate da su iz Skakinog tabora Vas označili kao sigurnu ruku za Srdića, molim Vas nemojte podleći pritisku".

Prepiska između Konakovića i Majstorovića
Prepiska između Konakovića i Majstorovića

Majstorović je iznio stav da izbor uopće ne bi trebalo ovako da funkcioniše te naveo da imaju sreću što je iz PZP-a, međutim kako kaže Konaković, tada je ostalo neriješeno šta će uraditi Majstorović.