Pomak na EU putu
0

Konaković: Napravili smo mnogo kompromisa koji su na kraju nagrađeni iz Brisela

N. V.
Predsjednik Naroda i pravde i šef diplomatije Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković obratio se javnosti na konferenciji za medije Trojke povodom historijskog pomaka na putu EU integracija.
Na početku objašnjava da nije bilo jednostavno sarađivati sa ljudima s kojima se suštinski ne slažeš, ali da su uspjeli napraviti pomak.

"Trojka je potpuno opravdala svoja očekivanja i potvrdila koliko je bilo važno da se prvo mi između sebe, unutar ove grupe dogovorimo o prioritetima važnim za BiH. Napravili smo u ovom periodu između nas toliko kompromisa koji su na kraju nagrađeni iz Brisela", kazao je

Zahvalio se ljudima iz Trojke koji su radili na EU zakonima, stavivši akcenat na sve one ljude koje su okupili sa sobom na konferenciji.

"Ovi ljudi iza nas i još stotine drugih su uradili jedan lavovski posao. Pokazali smo da je moguće u ovoj zemlji sjesti i dogovarati se bez obzira na te teške trenutke iz bliže i dalje historije. Svjedočite da je ova koalicija usvojila 16 evropskih zakona, usvojila najveći budžet u historiji BiH, počela saradnju sa Europolom i Frontexom", rekao je.

Pozvao je na saradnju i one koji kritikuju poteze Trojke.

"Mislio sam kad smo bili pri kraju kada smo znali da bi to moglo ići pozitivnom rješenju da ću danas imati potrebu da se nagovorim onima koji su nas izlagali neprincipijelnim pritiscima. Ali nemam taj poriv, nego suprotan, da ih pozovem sve zajedno", poručio je.

Konaković ističe da se danas u BiH umjesto o podjelama govori o konkurentnosti naših radnika, studenata i poboljšanju tržišta.

"Danas BiH priča stvarnu realnu evropsku priču, na stolu imamo ponude koje su konkretne, imate Plan rasta koji je vrlo ozbiljan, plan razvoja naših industrija koje budu spremne. Zaključak koji smo dobili iz Brisela je prepovoljan za BiH jer se poziva na Mišljenje iz 2022. koja se poziva na osam oblasti", zaključio je.