BiH
0

Konaković: Korupcija najveća kočnica u reformskim i procesima integracije u EU

FENA
Premijer Kantona Sarajevo (KS) Elmedin Konaković kazao je danas da su kantonalne institucije pokazale spremnost da "uskoče u voz" koji je već krenuo sa strategijom "Borba protiv korupcije 2015-2019", donesenom na državnom nivou te da je korupcija najveća kočnica u reformskim i procesima integracije u Evropsku uniju (EU).

To je istakao povodom okruglom stola o temi "Jačanje kapaciteta institucija KS-a u borbi protiv korupcije" koji se održava danas u Sarajevu, a koji je organizirao KS u saradnji s Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije te logističku podršku Projekta "Jačanje antikorupcijskih kapaciteta i mreža civilnih organizacija iz ove oblasti (PAK)".

"Moramo vraćati povjerenje u ljude koji vode procese borbe protiv korupcije, jer se u politici nalazi najveći broj onih koji koristeći svoje pozicije ostvaruju lične i materijalne interese", kazao je Konaković.

Informirao je da Vlada KS-a već donosi niz akata radi jačanja alata u borbi protiv ovih pojava. Kako je rekao, prije svega rade na jačanju Kantonalnog tužilaštva KS-a u kontekstu osoblja i materijalnih sredstava te MUPKS-a, u kojem će 150 kadeta biti stavljeno u funkciju od septembra.

Današnji dan, naglasio je, zvanično su proglasili danom kada počinje izrada strategije KS-a u borbi protiv korupcije te je izrazio nadu da taj dokument neće biti samo još jedno "mrtvo slovo na papiru."

Zaključio je da je problem korupcije prisutan u svim oblastima, obrazovanju, zdravstvu, javnom sektoru i MUP-u te najavio sveobuhvatnu borbu protiv takvih pojava.

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Sead Lisak kazao je da jedan od predvodnika u borbi protiv korupcije na kantonalnom nivou, kao najveći i najrazvijeniji kanton, treba biti KS.

Informirao je da je u proteklom periodu od tri godine, Agencija inicirala nekoliko bitnih procesa za prevenciju korupcije, počevši od standardizacije antikorupcijskih politika na nivou BiH.

Također je istakao da je Agencija izradila planove integriteta na nivou 75 institucija BiH, kao i izradu planova borbe protiv korupcije.

Istakao je aktivan rad Agencije na provedbi zakona o zaštiti prijavitelja korupcije te naveo primjer gdje je, prema instrukcijama Agencije, jedan prijavitelj korupcije prema kojem je izvršena odmazda, vraćen na posao.

Do sada je, kaže, bilo sedam prijava slučajeva korupcije, međutim, to po njegovom mišljenju nije dovoljno te stoga očekuju veći broj prijava.

Poručio je onima koji žele da prijave korupciju da neće biti sankcionrani te da im Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije garantira da zbog toga neće trpjeti nikakve posljedice.