BiH
6

Komšić: Sarajevski taksisti imaju veoma važan imidž u gradu

FENA
Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić danas je posjetio udruženje „Sarajevotaxi“, te sa Enverom Suljagićem, predsjednikom i članovima ovoga udruženja razgovarao o njihovom radu i aktivnostima, tekućim problemima kao i budućim razvojnim projektima.

Tokom razgovora, članovi udruženja su izrazili negodovanje povodom rješenja koje predviđa Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o taksi prijevozu u KS.

Gradonačelnik je istakao da je cilj njegove posjete i da se, između ostalog, podrobnije upozna sa problemima sa kojima se sarajevski taksisti svakodnevno susreću, a kako bi u granicama svojih mogućnosti mogao utjecati na njihovo rješavanje.

Na sastanku je problematizirano i pitanje nelegalnog rada taksista koje stvara štetne reprekusije po širu društvenu zajednicu sa osvrtom na postojeće zakonske mehanizme za efikasnije uklanjanje ove pojave.

  • Taksisti osiguravaju alternativni saobraćaj u glavnom gradu, a svjedoci smo vrlo čestih zastoja u saobraćaju iz različitih razloga. Sarajevski taksisti imaju veoma važan imidž u gradu. Kao gradonačelnik uvažavam njihov značaj, uvijek su na usluzi građanima i oni su ti koji stranim turistima i posjetiocima prenose prve dojmove o glavnom gradu - rekao je Komšić.

Prilikom posjete ovom Udruženju, gradonačelnik je obišao prostorije moderno opremljenog dispečerskog centra putem kojeg se brzo i kvalitetno uspostavlja veza između taksi vozača i građana i time doprinosi boljoj i sigurnijoj usluzi za građane Sarajeva.

Ovom prilikom, predsjednik Suljagić je Komšića upoznao sa vrlo modernim projektom koji će 2015. godine pružati najsigurniju taksi uslugu a ogleda se u tome da će građani i turisti, putem aplikacije koju skinu sa interneta, jednim klikom moći pozvati najbliži locirani taksi.

Zbog dugogodišnjeg profesionalnog i odgovornog rada, udruženje "Sarajevotaxi" više puta bilo je predloženo za dodjeljivanje priznanja Grada Sarajeva – Šestoaprilske nagrade, a temeljem odluke gradonačelnika od 6. septembra 2001. godine dobilo je privilegiju da u sastavu svog naziva koristi ime grada Sarajeva, saopćeno je iz Grada Sarajevo.