Kultura pamćenja
127

U Historijskom muzeju BiH otvorena izložba posvećena Predsjedništvu RBiH 1992-1995

S. Š.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U Historijskom muzeju BiH večeras je prikazana izložba pod nazivom "Kako sačuvati cjelovitu i multietničku Bosnu i Hercegovinu - Predsjedništvo RBiH 1992-1995”.

Izložba je posvećena Predsjedništvu BiH koje je djelovalo tokom agresije, u vremenu koje je bilo od historijskog i ključnog značaja za opstanak države.

Tim povodom, izložbi su prisustvali i Miro Lazović i Ivo Komšić.

Lazović se zahvalio Historijskom muzeju BiH koji je, uprkos naporima, uspio da ovjekovječi period agresije na BiH na ovaj način.

Usporedio je period 92-95 kada je važno bilo upravo to što je BiH multietnička, te rekao da mu je žao što su danas neke vrijednosti potisnute, a nacionalizam prisutan.

"Moje iskustvo govori da taj sastav nije bio multientički, BiH se ne bi sačuvala. Rečeno mi je da međunarodne zajednice mogu braniti samo multietničku BiH. Žao mi je što su danas mnoge vrijednosti potisnute, nacionalizam prisutan", rekao je Lazović.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"BiH se uvijek branila zajedno. '92 nije bilo dileme da li braniti svoju državu, bilo je bitno ustati i branitije. Međutim, velikorspka agresija pokušala je podijeliti BiH. Zbog toga je bilo logično da ustanemo u odbranu", kazao je on.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda od 1993. do 1996. godine Ivo Komšić izrazio je zadovoljstvo što je jedna ovakva izložba pripremljena i otvorena, te da se nada da će biti redovna postavka Historijskog muzeja BiH.

"Izložba je važna jer prikazuje najvažniji dio u modernoj historiji BiH. Ja se nadam da će ova izložba prerasti u stalnu postavku, jer ni jedna izložba ne pokazuje djelatnost Predsjedništva tokom agresije na BiH", rekao je Ivo.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Istakao je da Predsjedništvo BiH tokom rata nije samo imalo funkciju da predstavlja državu, već je djelovalo i kao izvršni organ.

"Predsjedništvo BiH nije imalo samo funkciju da predstavlja BiH, pošto je proglašeo ratno stanje, ono je bilo i izvršni organ i to je jedini organ BiH koji se održao i koji je do kraja imao legitimitet", naglasio je on.

Dodao je da su sjednice imali gotovo na dnevnom nivou, o svim mogućim pitanjima - a sve se svodilo na to kako sačuvati Bosnu i Hercegovinu.