BiH
0

Komšić primio akreditive novoimenovane ambasadorice Republike Kipar za BiH

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić, primio je akreditive novoimenovane ambasadorice Republike Kipar za BiH Frances-Galatia Lanitu Williams.

"Uvjeren sam da će Bosna i Hercegovina kao i druge zemlje iz okruženja postati članica Evropske unije, čime će se staviti tačka na vremena sukoba i nesporazuma na ovim prostorima. BiH i Kipar imaju sličnu prošlost, ali imaju i zajednički evropski projekt", kazao je Komšić.

Ambasadorica Republike Kipar je prenijela pozdrave naroda i Vlade te uputila poziv predsjednika Kipra Komšiću da uskoro posjeti ovu prijateljsku zemlju.

Komšić je ambasadorici Williams poželio dobrodošlicu u Sarajevo i upoznao je o toku reformskih procesa - kao osnovnim preduvjetima za parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU. Razgovarano je i o saradnji s Haškim tribunalom, odnosno o neophodnosti privođenja ratnih zločinaca pred lice pravde.

Tokom sastanka u Predsjedništvu obostrano je izraženo uvjerenje da će se bilateralni odnosi između BiH i Republike Kipar razvijati na principima međusobnog uvažavanja i razumijevanja, saopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.