BiH
9

Razmotriti ponovno određivanje pritvora oslobođenim ratnim zločincima?

Anadolija
Sud BiH (Foto: Klix.ba)
Sud BiH (Foto: Klix.ba)
Komitet ministara Vijeća Evrope (EU) razmatrao je na posljednjoj sjednici implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) u Strasbourgu iz jula ove godine u slučaju "Maktouf i Damjanović protiv BiH", u kojoj navodi da Sud Bosne i Hercegovine nije trebao retroaktivno primijeniti Krivični zakon iz 2003. godine u dva predmeta ratnih zločina, javlja Anadolija.

Implementirajući ovu presudu, podsjetimo, Ustavni sud BiH je ukinuo više presuda. Nakon toga Apelaciono vijeće Suda BiH naložio je krajem novembra ove godine puštanje na slobodu više osuđenika, uglavnom bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) i Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), što je izazvalo žestoke reakcije javnosti i međunarodne zajednice, jer su među oslobođenima i odgovorni za genocid u Srebrenici.

U međuvremenu Apelaciono odjeljenje Suda BiH je 5. decembra, također, odbilo kao neosnovane prijedloge Tužilaštva BiH za ponovno određivanje pritvora osuđenicima za ratne zločine kojima je prošlog mjeseca obustavljeno izvršenje zatvorskih kazni kao posljedica primjene presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Maktouf i Damjanović protiv BiH".

No, odluke Komiteta ministara Vijeća Evrope bacaju drugačije svjetlo na cijeli slučaj, te upućuju na moguće preispitivanje istih u BiH.

Prije svega, istaknuto je da je Sud Bosne i Hercegovine odlučio da ponovi postupke u predmetima aplikanata i da je drugi aplikant pušten na slobodu nakon presude Evropskog suda u ovom predmetu. Vlasti su pozvali da Komitetu dostave informaciju o ishodu tih postupaka.

Također, istakli i da je Ustavni sud BiH, odlukom od 27. septembra 2013. godine, izmijenio svoju praksu kako bi je uskladio s presudom Suda u ovom predmetu.

''Podsjetili su u tom smislu da je Evropski sud utvrdio da njegov zadatak nije da ''in abstracto'' razmatra da li je retroaktivna primjena zakona iz 2003. godine u predmetima ratnih zločina ''sama po sebi'' protivna članu 7. Konvencije (Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, op. a.). Ovo pitanje se mora ocijeniti od slučaja do slučaja, uzimajući u obzir konkretne okolnosti svakog predmeta, a posebno, da li su domaći sudovi primijenili zakon čije su odredbe najpovoljnije za optuženog“ (§65. presude)'', ističe se u dokumentu koji je objavljen na web-stranici Vijeća Evrope.

Komitet ministara naglašava dalje da je za izvršenje ove presude Evropskog suda, a u sklopu općih mjera, ''potrebno da domaći sudovi prilikom rješavanja po žalbama o kršenju člana 7. Konvencije, ocijene u konkretnim okolnostima svakog predmeta, uključujući i one u pogledu težine počinjenih krivičnih djela, koji zakon je najpovoljniji za optuženog''.

''Vlasti BiH se pozivaju da Komitetu dostave dodatne informacije o tome kako se primjenjuju ovi principi nakon izmjene prakse Ustavnog suda u cilju primjene predmetne presude. Posebno se očekuju informacije u pogledu obima preispitivanja koje treba izvršiti Sud BiH, te u vezi s pitanjem pritvora do donošenja nove odluke (to jeste osiguranje adekvatne zaštite od koluzijske opasnosti, opasnosti od bjekstva, činjenja drugih krivičnih djela, narušavanja javnog reda itd.)'', naglašeno je.

Također, podvučena je važnost poduzimanja svih potrebnih mjera od strane domaćih vlasti kako bi se osiguralo, kad god je to potrebno, produženje pritvora osuđenih osoba do ponavljanja postupka od strane Suda BiH, pod uvjetom da je njihov pritvor u skladu s Konvencijom.

Iz Komiteta ministara su pozvali su vlasti BiH da tijesno surađuju sa Sekretarijatom kako bi se razmotrila sva moguća rješenja u pogledu ovih pitanja.