PSBiH
0

Komisija za vanjske poslove predložila ratificiranje sporazuma i konvencija

FENA
Komisija za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj 37. sjednici u Sarajevu predložila je Predstavničkom domu da ratificira: Sporazum o saradnji u oblasti turizma između Vijeća ministara BiH i Hašemitske Kraljevine Jordan, Konvenciju o zaštiti podvodne i kulturne baštine, kao i revidiranu Evropsku konvenciju o zaštiti arheološke baštine iz 1992. godine.

Komisija je također dala pozitivno mišljenje i predložila da Predstavnički dom ratificira Okvirnu konvenciju Vijeća Evrope o vrijednosti kulturne baštine za društvo, Međunarodnu konvenciju protiv dopinga u sportu i Sporazum o grantu Globalnog fonda za okoliš za Projekt upravljanja Neretvom i Trebišnjicom.

Članovi komisije su informisani da je Zajednički kolegij oba doma Parlamentarne skupštine BiH predložio imenovanje dr. Zlatka Lagumdžije u koordinacioni tim za kandidaturu BiH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a.

Na današnjoj sjednici je usvojen i zaključak kojim se od Ministarstva vanjskih poslova BiH traži izvještaj o radu za 2008. godinu koji bi trebalo da posluži kao osnova za raspravu na jednoj od narednih sjednica Komisije.

Njeni članovi su se danas susreli s novoimenovanim ambasadorima BiH u SAD-u, Mađarskoj i Bugarskoj - Mitrom Kujundžićem, Nikolom Đukićem i Sifetom Podžićem, kao i s generalnim konzulom BiH u Italiji Miroslavom Brdarom.

Ambasadori su prije preuzimanja novih dužnosti razgovarali s članovima Komisije o specifičnostima zemalja u kojima će obavljati svoju diplomatsku misiju.

Članovi Komisije upoznati su danas s izvještajem o učešću bh. predstavnika na Trećoj globalnoj konferenciji o borbi protiv korupcije održanoj u Kuvajtu, na seminaru ''Pravo Evropske unije'' održanog u Briselu i na regionalnom okruglom stolu ''Odnos između parlamenata i javnih revizorskih institucija“ koji je održan u Skoplju.

Upoznati su i s informacijama o ostalim službenim posjetama delegacija Parlamentarne skupštine BiH, obavljenim u prethodnom periodu, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.