BiH
2

Komisija bez konsenzusa o tome je li povrijeđen vitalni interes Bošnjaka

FENA
Komisija čiji su članovi oba doma Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu nije postigla konsenzus o tome je li trima odlukama, donesenim svojevremeno u Parlamentu, povrijeđen vitalni nacionalni interes jednog od konstitutivnih bh. naroda, u ovom slučaju Bošnjaka.

Mandat ove komisije je službeno definiran kao usaglašavanje akata razmatranih po proceduri koja se odnosi na vitalni nacionalni interes, ali na sjednici se ispostavilo da o nekom usaglašavanju nema ni govora pošto su i sami stavovi o tome je li nacionalni interes Bošnjaka uopće povrijeđen, bili sasvim suprotni.

Zato je samo zaključeno da predstoji izjašnjavanje Ustavnog suda Federacije.

Da vitalni interes Bošnjaka nije prekršen trima odlukama, smatralo je osam članova Komisije iz Socijaldemokratske partije BiH, Hrvatske demokratske zajednice, Hrvatske demokratske zajednice 1990 i Saveza za bolju budućnost. Pet iz Stranke demokratske akcije i Narodne stranke "Radom za boljitak" izjasnilo se da jeste, dok je jedan član iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu bio uzdržan.

Pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa u ovom slučaju pokrenula je svojevremeno većina Kluba delegata Bošnjaka u Domu naroda Federalnog parlamenta kada je aktuelna parlamentarna većina izglasala u oba doma nepovjerenje Vladi FBiH, a u Domu naroda podržala imenovanje Šahbaza Džihanovića za sudiju Ustavnog suda FBiH te odobrila razrješenje Upravnog odbora Radio-televizije FBiH.

Dvije trećine bošnjačkog delegatskog kluba nije se složilo s tim i pozvalo se na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, čime je primjena odluka praktično zaustavljena do odluke Ustavnog suda FBiH.

Današnji sastanak Komisije bio je, kako je objašnjeno, proceduralni način za eventualno usaglašavanje stavova.