BiH
25

Koliko građane BiH koštaju maratonska suđenja: Na predmet Turković utrošeno pola miliona KM

Piše: E. F.
Zijad Turković (Foto: Sud BiH)
Zijad Turković (Foto: Sud BiH)
Suđenje Zijadu Turkoviću i drugim optuženima za najmonstruoznija krivična djela ušlo je u treću godinu, ali kraj i konačna presuda se još uvijek ne naziru. Pri tome, optuženici nastoje razvući ovaj predmet u nedogled.

Naime, nakon što je ročište u ovom predmetu već nekoliko puta odgođeno zbog bolesti drugooptuženog Milenka Lakića, posljednje ročište je pomjereno za skoro mjesec dana zbog bolesti Zijada Turkovića. On je, naime, odbio doći na ročište zbog viroze.

Inače, trenutno je u toku ponovljeno suđenje u predmetu Zijad Turković i drugi, a koji se terete sa su počinili pet monstruoznih ubistava, pljačku 2,5 miliona KM iz Cargo centra Sarajevskog aerodroma, međunarodnu trgovinu drogom, pokušaje ubistava te otimanje dionica Fabrike čarapa Ključ.

Prvostepenom presudom Suda BiH optuženi u ovom predmetu kažnjeni su sa ukupno 100 godina zatvora. Zijadu Turkoviću i Milenku Lakiću, nakon što su oglašeni krivima, dosuđeno je 40 godina zatvora, dok je Saša Stjepanović osuđen na 12, Fadil Aljović na pet, a Muamer Zahitović Ševrtko na tri godine zatvora.

Međutim, prvostepena presuda je poništena te je cijeli proces vraćen na početak i to zbog povreda postupka.

Pri tome, optuženi to i koriste te nastoje da što duže razvuku sudski proces, a samim tim i svoj boravak u pritvoru, koji je mnogo ugodniji od onog zatvorskog. Sve ovo ne bi bilo sporno da se na svako održano ročište ne potroše hiljade maraka građana BiH.

Po ročištu 5.000 KM

Naime, zaključno sa 27.11.2014. godine održano je 138 ročišta u predmetu Turković i dr., počevši od ročišta u fazi istrage, preko optužnice, glavnog pretresa pa sve do apelacionih ročišta.

Jedno ročište u ovako složenom predmetu može koštati najmanje hiljadu KM, a sudeći prema tvrdnjama nekih advokata ono može koštati čak i deset puta više.

Potvrdio je ovo za Klix.ba Vlado Adamović, sarajevski advokat, ali i bivši sudija. Prema njegovim riječima, u složenim sudskim procesima ima mnogo troškova, a odnose se na dovođenje optuženih iz različitih pritvorskih jedinica, plaće za osobe koje osiguravaju njihov dolazak na sud, plaće sudijama za taj dan, naknadu troškova za svjedoke, advokate...

"Samo jedno ročište u ovakvim sudskim procesima može koštati od pet do 10 hiljada KM“, kazao je Adamović za Klix.ba.

Tako, ako uzmemo ovo u obzir, ovaj sudski proces do sada je koštao najmanje pola miliona KM.

U Sudu BiH nam nisu mogli kazati koliko košta jedno sudsko ročište u jednom složenijem predmetu, kao što je to u slučaju Zijad Turković i drugi, pojasnivši da advokati iz pomenutog slučaja još uvijek nisu dostavili svoje troškovnike te da je postupak u ovom slučaju još uvijek u toku.

Na žalost, nije ovo jedino suđenje čija je prvostepena presuda poništena, a maratonski proces vraćen na početak.

Ko je kriv za prečeste povrede postupaka

Isti je slučaj i u predmetu Haris Čaušević, koji je prvostepenom presudom također dobio 40 godina robije zbog terorističkog napada na policijsku stanicu u Bugojnu. No, presuda je poništena te je cijeli proces vraćen na početak.

Inače, u napadu na policijsku stanicu Bugojno poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, a povrijeđena je Edina Hindić.

Poništena je presuda i policijskom komesaru iz Bihaća Rami Brkiću, ali i niz presuda kada su u pitanju ratni zločini. Sudeći prema saopćenjima Suda BiH, većina presuda je poništena zbog povreda postupka.

Da do poništavanja presuda i vraćanja procesa na početak dolazi zbog neznanja, za Klix.ba ustvrdio je Adamović

"Radi se o tome da je taj dio znanja zapravo zanatski dio posla. Sudija mora znati zakone, posebno procesne zakone, jer ako ne zna procesne zakone ne zna zanat i to znači da u tom dijelu nije dobro postupio. To su najgore moguće greške sudije. To vam je isto kao kada zubar ne zna vaditi zub, ili mehaničar ne zna popraviti auto“, kazao je Adamović.