BiH
4

Kolektivni centri još uvijek su naša realnost: U BiH raseljeno preko 7.000 osoba

Piše: S. H.
Kolektivni centar u Hrasnici (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Kolektivni centar u Hrasnici-Sarajevo (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Kolektivni centri u BiH su nažalost još uvijek realnost i konstantni podsjetnik na bolna ratna dešavanja. Trenutno u našoj državi postoji preko sedam hiljada osoba sa statusom izbjeglih i raseljenih osoba, koje čekaju rješenje stambenog pitanja, a u međuvremenu su smješteni u kolektivnim centrima.

Čak i 20 godina poslije rata korisnici kolektivnih centara ne gube nadu u konačno rješenje svojih stambenih problema. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH učestvuje u projektu Regionalnog stambenog zbrinjavanja, tako da je u planu izgradnja 82 stambene jedinice u 40 bh. općina.

Finansije su također obezbijeđene, preko Razvojne banke Vijeća Evrope u vidu kredita od 60 miliona eura za BiH. Međutim, trenutno je problem što općine još uvijek nisu raspisale tendere za izgradnju planiranih objekata.

Porodica Salčin, iz kolektivnog centra u Hrasnici, nedaleko od Sarajeva s nestrpljenjem očekuje realizaciju tog projekta. U razgovoru za Klix.ba Miralem Salčin ističe kako je zahvalan i na dosadašnjoj pomoći, ali je konačno rješenje stambenog pitanja za njegovu porodicu najvažnije.

"Hvala samo dobrim ljudima, jer mi uglavnom i preživljavamo zahvaljujući pomoći raznih donatora. Kada su u pitanju političari i vlasti svi su nas zaboravili. O nama jedino brine kantonalno ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice. Mi trenutno, zahvaljujući tom ministarstvu imamo besplatnu struju i grijanje", istakao je Salčin.

Naziv koletivni centar aludira na kolektivno korištenje većine prostorija. Tako od 21 porodice, koliko je smješteno u centru u Hrasnici, samo nekolicina ima kupatilo u sklopu sobe koju koristi. Prostor se dodijeljivao u odnosu na broj članova porodice, tako da su kupatila uglavnom zajednička, kao i korištenje veš mašina, koje se nalaze na samom ulazu u haustor.

Takvi uslovi naročito su teški za starije osobe, poput nane Semaide Čavkušić koja od završetka rata ima status izbjegle i raseljene osobe, a u kolektivnom centru u Hrasnici nalazi se već pet mjeseci. Jedina želja nane Semaide je da dobije svoj dom.

"U životu sam prošla svašta, i nežalim se mnogo, ali bih voljela da dobijem svoju kuću, makar sobu, ali da imam svoje kupatilo. Nemam nikakvih primanja ali borim se tako što pletem džempere, čarape, šalove i prodajem. Ipak, nije lako dane provoditi u jednoj sobi", istakla je nana Semaida u razgovoru za Klix.ba.

I dok se svijet suočava sa novim izbjegličkim krizama, BiH još uvijek nije riješila problem svojih izbjeglica, iako je rat završen prije 20 godina. Nadu u bolje sutra i iskrenost u onome što im je obećano očekuje još više od sedam hiljada osoba širom BiH.