BiH
85

Kolegij Skupštine KS odbio na dnevni red uvrstiti zakon o porijeklu imovine političara

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo odbio je da uvrsti na dnevni red dva zakonska prijedloga Naše stranke: Zakon o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u KS, kao i Nacrt zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji u KS.

"Zakonom o porijeklu imovine mogli bismo pratiti puteve novca i ostale imovine, koju su stekli ili koju stiču političari. Građani i cjelokupna javnost decenijama ukazuju da je prisvajanje javnog novca od strane političara u privatne svrhe – među najvećim, ako ne i najveći problem", kazao je Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke u Skupštini KS.

Kojović je dodao da posebno zapanjuje to da su protiv uvrštavanja na dnevni red bili zastupnici SBB-a i DF-a, koji su prije nego što će biti izabrani u Skupštinu KS bili među najglasnijim kada se govorilo o potrebi kontrole imovine funkcionera.

"Stranka demokratske akcije, koja je dvije decenije u KS u vlasti, i od koje smo očekivali najveći otpor, šutnjom je odobrila SBB-ov i DF-ov stav, tj. glasali su suzdržano. Jedino ‘obrazloženje’ je ponudio DF-ov zastupnik Mirsad Pindžo ocijenivši prijedloge, na kojima smo mjesecima radili, kao predizborni marketing. Da li to treba blokirati sve zakone dok ne prođu izbori? Da li i Skupštinu KS, kao što su uradili sa Federalnim parlamentom, treba poslati na tromjesečnu pauzu prije izbora i blokirati usvajanje svih zakona?", kazao je Kojović.

"Na kraju krajeva, Naša stranka je ubjedljivo, na svim nivoima vlasti gdje je prisutna, u ovom mandatu ponudila najveći broj konkretnih, zakonskih rješenja, preko 40 u federalnom parlamentu i preko 300 u općinskim vijećima. Ako je to sve dio predizborne kampanje ja bih onda pozvao druge partije da se na taj način, zakonodavnim radom a ne praznim pričama bore za glasove građana. U svakom slučaju, naši prijedlozi su danas odbijeni bez ijednog razumnog razloga", dodao je.

"Također, odbili su i Nacrt zakona o potpomognutoj oplodnji. SBB je sličnu stvar uradio i na Federalnom parlamentu, kada su oborili federalni zakon koji se tiče potpomognute oplodnje. Nijednom nisu rekli zašto odbijaju zakon, koji je od ogromne važnosti mladim bračnim parovima", zaključio je Kojović.