Prodaja Ljubije
18

Koalicija u RS-u danas na testu: Ima li Dodik većinu u Narodnoj skupštini RS-a?

Piše: Er. M.
Foto: NSRS
Foto: NSRS
Zastupnici u Narodnoj skupštini RS-a danas će u nastavku sjednice razmatrati odluku Vlade RS-a o prodaji osnovnog kapitala u Rudniku željezne rude Ljubija Prijedor firmi Israeli investment group. Opozicija, ali i DNS koji čini vlast u RS-u najavili su kako neće podržati odluku o prodaji.

Skupštinski odbor za privredu prošle sedmice je zatražio od Vlade RS-a da povuče s dnevnog reda tu tačku, što je premijerka Željka Cvijanović odbila.

Još uvijek je neizvjesno da li postoji skupštinska većina koja će podržati odluku Vlade RS-a da se državni kapital u Ljubiji proda firmi Israeli investment group, a ne Arcelor Mittalu Prijedor.

Iz Sindikata radnika Arcelor Mittala uoči sjednice još jednom su od zastupnika zatražili da glasaju protiv odluke o prodaji akcija Ljubije kompaniji Israeli investment group.

Istog mišljenja je i predsjednik DNS-a Marko Pavić koji je jučer izjavio da je jedno od ključnih opredjeljenja u programu DNS-a da se ne dozvoli prodaja nacionalnih dobara i da ova stranaka neće glasati za prodaju.

Pavić je naglasio da se odluka o prodaji Ljubije protivi politici DNS-a i dodao da sam potencijalni kupac nije kredibilan da bi mogao unaprijediti rudarstvo na području cijele prijedorske regije.

"Meni je najžalosnije što se to pitanje umjesto sučeljavanja argumentima svelo na politikanstvo i broj glasova i to je tragedija za nas. Mi u tome ne učestvujemo, ali imamo čvrst stav", poručio je Pavić, a prenosi RTRS.

Protiv odluke o prodaji je i opozicija u manjem bh. entitetu, a ostaje da se vidi kako će glasati zastupnici Koalicije Domovina, čiji glas bi mogao biti i presudan.

Za kupovinu 64,99 posto akcija osnovnog kapitala Ljubije kompanija Izrael investment group ponudila je 92 miliona KM, dok je Arcelor Mittal ponudio 63.600.000 KM. U informaciji koja će se naći pred zastupnicima piše da je Vlada RS-a 2014., 2015. i 2016. godine vodila pregovore s ova dva ponuđača.