Ako se ne zaustave poništenja MUP-a RS
23

Koalicija Prvi mart: Blokirat ćemo rad Policijske stanice Srebrenica

FENA
Koalicija Prvi mart ukazala je danas u saopćenju za javnost na posljednje žalbe građana K. I., K. H. i D. S. koji su trenutno u Njemačkoj, a rođeni su i imaju imovinu na prostoru općine Srebrenica i okarakterizirala to "kao potvrdu da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i Policijska stanica Srebrenica neće stati s poništenjima ličnih dokumenata i prebivališta građana Srebrenice".

"Pozivamo Ured visokog predstavnika da se očituje o ovom pitanju, zaustavi procedure i iskoristi ovlasti pri poništenju svih nelegalnih poništenja MUPRS-a i Policijske stanice Srebrenica", navodi se u saopćenju.

Iz Koalicije upozoravaju međunarodnu zajednicu da će blokirati rad Policijske stanice Srebrenica, ako se u što skorije vrijeme ništa ne poduzme o ovom pitanju.

"Ukoliko do poništenja ne dođe, pozivamo građane, povratnike i sve one koji vjeruju u vladavinu prava i zaštitu ljudskih prava da se podignu na noge širom Republike Srpske.

Ne mogu zaustaviti masu koja stoji iza ove ideje, te upozoravamo međunarodnu zajednicu da ćemo blokirati rad Policijske stanice Srebrenica ako se u što skorije vrijeme ništa ne poduzme o ovom pitanju. Ne možete silom na ideje! Vrijeme je za reakciju građana", poručuju iz Koalicije.

U saopćenju za javnost navode da spomenute osobe "nisu lično zaprimile rješenje o poništenju prebivališta, niti rješenje o poništenju lične karte, već su to učinili njihovi bliski rođaci i porodica“.

"Oni neće moći, unutar postavljenih rokova, dostaviti pravovremeno opunomoćenje članova porodice za žalbu na navedena rješenja o poništenju. I to nije jedini problem budući da se broj poništenja gomila, a građani nisu na vrijeme informirani i nisu stigli reagirati, jer ih većina nije lično zaprimila poništenja.

Podsjetimo, nema ograničenja za građane BiH koji borave u inozemstvu da zadrže status prijavljenog prebivališta u BiH posebno ako održavaju efektivnu vezu sa zemljom - imaju imovinu, porodicu, vraćaju se u zemlju i slično", navodi se.

Iz Koalicije upozoravaju da "ovakvi slučajevi dodatno potvrđuju apsurd djelovanja MUPRS-a, te samo podižu stepen frustracije građana Srebrenice postupanjima kojima su izloženi posljednjih šest mjeseci“.

"Smatramo nevjerovatnim da državne institucije i međunarodne misije ne reagiraju na ova gruba kršenja procedure, pogrešno tumačenje propisa, te udar na osnovna ljudska prava", ističu iz Koalicije Prvi mart.