BiH
0

KO SDP Sarajevo: Nova kantonalna Vlada vodi nas u propast

FENA
Nekompetentnost i nesposobnost novouspostavljene Vlade Kantona Sarajevo i njenog premijera, Suada Zeljkovića jasno se potvrdila i na jučerašnjoj sjednici Skupštine Kantona, kada su vladini eksperti pokazali da nisu bili u stanju pripremiti i usaglasiti budžet za narednu godinu.

Prethodna Vlada je najvećim dijelom već uradila ovaj posao, ali Zeljkovićeva vlada nije bila u stanju dovršiti skoro završenu stvar.

Posebno je zabrinjavajuće što Vlada unaprijed želi da opravda svoje neuspjehe, najavljujući već sada budžetski manjak. Naravno, nova zapošljavanja podobnih i nebriga za javni novac doveli su do toga da ostaje sve manje slobodnih sredstava.

Premijer Zeljković, koji je još kao direktor Toplana naučio da neko drugi treba da donosi sredstva, a da je njegova zadaća samo njihovo trošenje, sada tu naviku ne može promjeniti i smatramo da je bojazan građana od totalnog kolapsa, sasvim opravdana.

Vlada Kantona umjesto da ponudi razvojni plan, koji bi podrazumijevao štednju u korist investicija i otvaranja mogućnosti razvoja Sarajeva, ponudila je mračnu perspektivu štednje. Nesposobnost ove Vlade, prava je slika nesposobnosti nove parlamentarne većine, koju građani uopšte ne zanimaju i koja je, oličena u predstavniku Naše stranke, za vrijeme Skupštine i rješevanja važnih pitanja za građane, više zaokupljena internetom i kreiranjem osobnih facebook profila.

Pravu sliku je ponudio i ministar-marioneta Damir Marjanović, koji je grlato najavio borbu protiv korupcije, a nakon što je dobio zastupnička pitanja usmjerena upravo na korupciju, on je pokazao da ga to uopće ne zanima, nudeći zastupnicima rješenje za kreiranje brade i brkova na vlastitom licu, kao rezultat svog jednomjesečnog rada u Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih.

Želimo upozoriti građane da je KO SDP-a, analizirajući aktuelnu ekonomsku situaciju u Kantonu, utvrdio da je izlaz iz postojeće krize moguć samo kroz određivanje prioriteta, ulaganje u strateške tačke razvoja i uštede kroz javnu potrošnju. Vlada nove parlamentarne većine jučer je pokazala da nema viziju i da svoje funkcionisanje u narednoj godini postavlja isključivo u pravcu dalje potrošnje i servisiranja obaveza, bez obezbjeđenja novih sredstava i realizacije investicija. Način na koji to eksperti žele realizirati, vidi se u novim komunalnim poskupljenjima, što vodi potpunom osiromašenju građana.

Mišljenja smo da Kanton Sarajevo, s ovakvim načinom rada Vlade, ide direktno u kolaps, što će prouzrokovati potpuno materijalnu i egzistencijalnu nesigurnost građana Sarajeva, navodi se u saopćenju KO SDP Sarajevo, uz čestitku građanima za novu 2013. godinu i obećanje da će SDP-e učiniti sve da spriječi potpuni kolaps Kantona Sarajevo, nudeći rješenja koja su, kao i u protekloj godini, osigurala i socijalni mir i mogućnost daljeg razvoja i napretka.