BiH
2

Klix na terenu s popisivačima: Sve je počelo na vrijeme, nema većih problema

Piše: E. G.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Popisivači i instruktori jutros su u devet sati počeli izvršavati svoje zadatke u cijeloj BiH. Popis teče prema planovima, uz manje probleme u pojedinim općinama.

Ekipa portala Klix.ba je bila s popisivačima u Mjesnoj zajednici Marijin Dvor, u kojoj rade četiri instruktora i blizu 30 popisivača.

Ono što smo mogli vidjeti na terenu je da su popisivači u stalnom kontaktu s instruktorima, koji su na raspolaganju za brojna pitanja. Za sada, mada ne mogu razgovarati s novinarima, kazali su nam samo da je sve uredu i da nemaju većih problema u radu.

Za vrijeme našeg boravka sa popisivačima pojedini građani su im se obraćali i pitali mogu li oni biti popisani u tačno određeno vrijeme, jer se spremaju na put ovih dana, no drugih zahtjeva nije bilo.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Slično je i u ostalim mjesnim zajednicama, odnosno sarajevskim općinama. Općine su podijeljene na popisna područja, odnosno popisne krugove, kao i u drugim dijelovima BiH.

Podsjećamo da u popisu stanovništva učestvuje i bosanskohercegovačka dijaspora. Svi građani koji spadaju u tu grupu, više o svemu se mogu informirati i u jednom od naših prethodnih tekstova, a obrasce za popis mogu pronaći na stranici Agencije za statistiku BiH.

Popisivači će raditi na terenu od 9:00 do 21:00 sati sve do 15. oktobra, a prvi rezultati popisa bit će saopćeni 90 dana nakon završetka popisa.