BiH
105

Klinika za dječiju hirurgiju dobila instrumente za laparoskopsku hirurgiju

Klix.ba
(Foto: UKCS)
U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu danas je održana press konferencija povodom donacije instrumenata za laparoskopsku hirurgiju, koje je Općina Centar donirala Klinici za dječiju hirurgiju.

Press konferenciji su prisustvovali načelnik Općine Centar Dževad Bećirević, generalni direktor UKCS-a prof. dr. Damir Aganović i šef Klinike za dječiju hirurgiju, doc.dr. Adnan Hadžimuratović.

Zahvaljujući donaciji instrumenata na Klinici za dječiju hirurgiju će se samostalno raditi laparoskopske operacije, s obzirom na to da Klinika već posjeduje stub za obavljanje ovakvih operacija.

U proteklom periodu su za ovakve operativne zahvate posuđivani instrumenti iz drugih klinika. Prema riječima prof. dr. Damira Aganovića, generalnog direktora vrijednost doniranih instrumenata je 25.000KM.

"Laparoskopska hirurgija stvara manju operativnu traumu, te je brži postoperativni tok. Na ovaj način unaprijeđena je struka, nauka i tehnologija u UKCS-u. Od 2010. godine Općina Centar donirala je opremu u vrijednosti od oko 540.000 KM", naglasio je prof. dr. Aganović.

Kako je istakao Dževad Bećirević, načelnik Općine Centar ovo je doprinos lokalne zajednice medicini i građanima, kako bi se mogli liječiti u BiH, a ne u inostranstvu.

"Za ovu godinu raspisali smo javni konkusr za kupovinu tri ambulantna vozila. Ta vozila bit će isporučena za mjesec ili dva. Njihova vrijednost je 200.000 KM", naveo je načelnik Bečirević i dodao da je saradnja KCUS-a i Općine Centar na visokom nivou.

Prema riječima doc. dr. Adnan Hadžimuratović, sa ovom donacijom kompletirana je oprema za laparoskopski stub.

"Klinika za dječiju hirurgiju sada će se moći uz pomoć ove opreme u potpunosti posvetiti ovoj grani medicine. Drago mi je što je Općina centar imala sluha u ovim teškim vremenima, te naglašavam da UKCS cijeni i cijenit će ovu vrstu pomoći", naveo je doc. dr. Hadžimuratović.