BiH
0

Klinički centri u FBiH lani iskazali gubitak od 11 miliona KM

FENA
Klinički centri u Federaciji BiH iskazali su gubitak za prošlu godinu u iznosu od 11 miliona KM, istakao je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu generalni revizor Ureda za reviziju institucija u FBiH Ibrahim Okanović.

Iznoseći nalaze iz revizorskih izvještaja vanbudžetskih fondova i kliničkih ustanova u Federaciji za 2006. Okanović je dodao da je Klinički centar (KC) Sarajevo iskazao gubitak 7,4 miliona KM, KC Tuzla 3,5 miliona KM i Klinička bolnica (KB) Mostar svega 200.000 KM.

Visoki su iznosi njihovih kratkoročnih obaveza (najčešće prema dobavljačima) i kod KC Sarajevo iznose 30,1 milion KM, KC Tuzla 26,3 miliona KM, KB Mostar 14,7 miliona KM, što je ukupno (za ova tri centra) 71,1 milion KM. Nije uspostvaljen adekvatan sistem internih kontrola, a uočeno je i kršenje odredbi Zakona o javnim nabavkama.

-Vrsta, obim, kvalitet zdravstvenih usluga i plaćanje moraju biti definirani u ugovornom odnosu Zavoda zdravstvenog osiguranja i kliničkih centara i bolnica – napomenuo je Okanović.

Federalni zavod za PIO/MIO nema nekih značajnih nalaza izuzimajući da još postoje dva informacijska sitema (u Sarajevu i Mostaru), što usložnjava postupak ostvarivanja prava, povećava troškove i može dovesti do greški.

Federalni zavod zdravstvenog osiguranja je dosta uređena institucija, kazao je Okanović, pa je dato uvjetno mišljenje koje više naginje ka pozitivnom. Samo je bilo prekoračenje kod Federalnog fonda solidarnosti za 5,7 posto i nije urađen rebalans u tom prekoračenju. Postoje kratkoročne pozajmnice iz ranijeg perioda nešto više od dva miliona KM koje još nisu vraćene zavodu.

Federalni zavod za zapošljavanje je imao neke negativne nalaze, a Okanović je izdvojio da je UO Zavoda donio rebalans finansijskog plana krajem febuara tekuće godine, nakon isteka fiskalne godine što je suprotno Zakonu o budžetima.

Slaba je kontrola namjenskog trošenja finansijskih sredstava za zapošljavanje u iznosu nešto više do 19 miliona KM, dodao je Okanović, a kršene su i odredbe Zakona o javnim nabavkama 80.380 KM (materijal, gorivo, oprema, tekuće održavanje, vozila).