Slučaj "Jević i ostali"
0

Svjedok negirao dijelove svog iskaza i tvrdi da mu je prijećeno

FENA
Svjedok Tužilaštva BiH na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici negirao je dijelove iskaza koji je dao istražiocima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) 2005. godine, tvrdeći da njegovi navodi nisu tačno preneseni.

"Taj inspektor je prijetio da ću zaglaviti u zatvoru, da ću ostati bez posla. Govorio je: 'Je li moglo ovako biti?' Ja sam potpisao taj iskaz a nisam ga pročitao, i to je moja greška", kazao je svjedok Stanislav Vukajlović, koji je u julu 1995. bio pripadnik Centra za obuku "Jahorina" Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske (MUPRS).

Svjedok je u sudnici prepoznao optužene Duška Jevića, Mendeljeva Đurića i Neđu Ikonića kao pretpostavljene iz Centra za obuku. Njima trojici se, zajedno sa Goranom Markovićem, sudi za učešće u prisilnom preseljenju i ubistvima Bošnjaka s područja Srebrenice u julu 1995.

Jević je, prema optužnici, bio komandant Centra, Đurić i Ikonić komandiri četa, a Marković komandir voda.

Svjedok Vukajlović je kazao da su on i drugi pripadnici Centra nekoliko dana bili raspoređeni na dijelu puta između Konjević Polja i Sandića te da je grupa njih dobila zadatak da izvrši pretres brdovitog terena prije Sandića.

"Bila je povećana frekvencija saobraćaja, autobusi, kamioni, putnička vozila. Naš zadatak je bio da obezbjeđujemo komunikaciju radi normalnog protoka saobraćaja, nismo dobili nikakva detaljnija zaduženja", kazao je svjedok.

On je naveo da je prije nego što su skrenuli putem prema brdu na području Sandića vidio vojsku i policiju, žene i djecu kako ulaze u autobus, ali ne i zarobljene muškarce, što je tužioca izazvalo da mu predoči iskaz iz 2005. godine.

Vi ste tada rekli: "Cijelo vrijeme iz landrovera su preko megafona pozivani Bošnjaci da se predaju. Rekli su da će ih razmijeniti. Veliki broj bio je okupljen na jednoj livadi. Do te grupe je dolazio i Jević. Poslije su odvezeni u pravcu Konjević Polja", podsjetio je svjedoka tužilac Ibro Bulić.

Vukajlović je odgovorio da je izjava djelomično tačna te da je on kazao da je čuo da je bilo predaja, ali da nije lično to i vidio.

"Kad sam govorio o zarobljenicima mislio sam i na ove što su prolazili u autobusima. I istražiteljima SIPA-e sam rekao da sam čuo za zarobljavanja, a ne vidio. On bi me pitao je li bilo zarobljavanja, ja kažem da nije, a on onda kaže: 'Kako nije'", objasnio je svjedok, dodajući da je tih dana viđao optuženog Jevića "negdje u prolazu“.

Svjedok je također kazao da nikada nije bio u Kravcici, gdje su, prema optužnici, pripadnici Centra za obuku učestvovali u strijeljanju više od 1.000 prethodno zarobljenih Bošnjaka.

"Odgovorno tvrdim da ja nisam nikad išao dalje od Sandića, za druge ne znam. Tako nešto nisam čuo", dodao je Vukajlović.

Odbrana je uložila u spis iskaz koji je ovaj svjedok dao u Tužilaštvu BiH prošle godine, a u kojem je, prema riječima branilaca, svjedočio kao u sudnici, javio je BIRN.

Suđenje će biti nastavljeno 7. oktobra.